netko laže

Arhitekti jasno demantiraju Štromara: Zakon o obnovi Zagreba nismo ni vidjeli, odbili su sve naše prijedloge

05.05.2020 u 19:20

Bionic
Reading

Hrvatska komora arhitekata (HKA) demantirala je u utorak tvrdnje potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara da je tekst Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu usuglašen sa strukom i komorama. Zakon o obnovi nije usuglašen s Komorom, dapače HKA još uvijek nije dobila na uvid finalni tekst zakona, ističu iz HKA u priopćenju.

Navode da su oni i sve druge arhitektonske organizacije predložile cijeli niz mjera i izmjena u prvobitnom tekstu zakona, ali da je ministar Štromar sve te primjedbe odbio.

Komora se osvrnula na izjavu ministra Štromara koju je dao u ponedjeljak u emisiji RTL Danas, rekavši da je predloženi zakon usuglašen sa strukom.

Predsjednica HKA Željka Jurković napominje da svi predstavnici arhitektonske struke, pa tako i komora, već danima ponavljaju da ovaj zakon nije usuglašen s arhitektima.

Dodaje kako je struka jasno rekla da se oštro protivi derogiranju Zakona o gradnji, Zakona o prostornom uređenju, Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba te Zakona o građevinskoj inspekciji.

"U obnovi Zagreba stavljati izvan snage sve propise nije ništa drugo nego proizvesti pravni kaos u budućoj obnovi Zagreba”, upozorava Jurković.