PRIJEDLOG ZA OCJENU USTAVNOSTI

Zakon o golfu stigao na Ustavni sud

20.02.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Željka Gracin iz Zelene akcije, Suzana Jašić iz GONG-a i Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internacionala podnijeli su prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o igralištima za golf Ustavnom sudu RH

Predstavnici navedenih udruga smatraju da navedeni zakon povređuje deset članaka Ustava RH, a razloge za njegovo ukidanje saželi su u sedam točaka. Između ostalog, smatraju da je zakon donesen protuustavno sa samo 72 glasa, uvjerenja su da interes RH, na koji se zakon poziva, nije utvrđen na objektivnim pokazateljima.

Prema njihovu mišljenju, zakon je protivan Ustavu jer ne poštuje princip jednakosti svih pred zakonom, u suprotnosti je i s odredbom Ustava o nepovredivosti vlasništva, a njime se narušava i socijalna pravda.

'Očekujemo da će Zakon na sud ući u proceduru po hitnom postupku. Vjerujemo da će Ustavni sud shvatiti važnost zakona i da će sve ići brzo. Mi nismo jedini koji smo podnijeli prijedlog za pokretanje ustavnosti Zakona o golfu i to bi, vjerujemo, trebao biti dovoljan dokaz da se shvati koliko je bitno da se odluči o njemu', kazala je Suzana Jašić iz GONG-a.

O tome što će napraviti ako Ustavni sud odbaci njihov prijedlog, predstavnici udruga nisu željeli špekulirati i naglasili su da ne žele prejudicirati odluku suda, ali se između redaka dalo iščitati da bi, u slučaju donošenja takve odluke, stvar mogli dati na višu europsku instancu.