I OPORBA BILA ZA

Zakon o financijskom poslovanju jednoglasno podržan u Saboru

28.09.2012 u 13:32

Bionic
Reading

Svi zastupnici su jednoglasno podržali konačan prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji bi, prema riječima vladajućih, trebao dati najefikasnije mogućnosti za rješenje problema nelikvidnosti i insolventnosti

Iako je tijekom jučerašnje rasprave o konačnom prijedlogu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi HDZ izražavao skepsu i kritike, danas su se njegovi zastupnici ipak pridružili vladajućima i drugom dijelu oporbe i dao zeleno svjetlo tom zakonu. U tome je puno pripomoglo i prihvaćanje njihovog amandmana da se iz zakona izbaci glava kojom se regulirala obveza višestranog prijeboja za solidarne dužnike. U HDZ-u su, naime, tvrdili su da bi obveza višestranog prijeboja generirala novu nelikvidnost i derogirala valutu kao sredstvo plaćanja.

Prihvaćen je i amandman laburista Zlatka Tušaka po kojem su plaće radnika prioritetna tražbina u predstečajnom postupku.

Sreće za HDZ ipak nije bilo kod izglasavanja izmjena Zakona o koncesijama. I tu je glavna oporbena stranka uvjetovala svoju podršku i to izradom posebnog zakona o koncesijama na autoceste. 'Smatramo da bi u ovom zakonu trebalo stajati da se hrvatske autoceste ne mogu dati u koncesiju ako se ne donese poseban zakon o davanju hrvatskih autocesta u koncesiju. Ako imamo Zakon o rudarstvu koji definira kako se i pod kojim uvjetima sve ono što spada pod rudarstvo može dati u koncesiju, smatramo da su autoceste čak i od većeg gospodarskog značaja i da bi ih trebalo tretirati posebnim zakonom. Ili čak, ako hoćemo ići dalje, da se hrvatski građani izjasne jesu li za to da u koncesije damo ono što su svi gradili', govorio je prije tri dana tijekom rasprave HDZ-ov Ivan Šuker.

'Nije moguće unaprijed obvezati Vladu s ovakvim prijedlogom jer je Vladino pravo da kreira politiku kroz prijedlog konačnih akata', upozorio je danas predsjedavajući Josip Leko, što je rezultiralo time da je HDZ tijekom glasovanja bio suzdržan.


Saborski zastupnici većinom glasova podržali su i Nacionalnu strategiju razvoja zdravstva do 2020. Strategijom su obuhvaćena tri velika područja – palijativna skrb, 'master plan' bolnica i ljudski resursi. Kao jedan od glavnih prioriteta istaknuto je jačanje ljudskih resursa u zdravstvu, a predviđa se i reorganizacija ustroja i djelovanja zdravstvenih ustanova povezivanjem domova zdravlja, liječnika obiteljske medicine u koncesiji, dnevnih bolnica i specijalističko-konzilijarne bolničke službe.

Većinom glasova izglasane su i izmjene Ovršnog zakona, kojima se ukida institut javnih ovršitelja.

Po novom će zakonu javni bilježnici voditi registar zadužnica, a novčane kazne i neisplaćene plaće moći će se naplatiti izravno putem Fine, bez posebnoga sudskog ovršnog postupka.