MILINOVIĆ O UMJETNOJ OPLODNJI

'Zakon je povećao broj trudnoća'

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 04.05.2010 15:03
  • Objavljeno 04.05.2010 u 13:50
Darko Milinović

Darko Milinović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ranko Suvar

Ministar zdravstva Darko Milinović je na upite postoje li prvi rezultati primjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, rekao da je, koliko on zna, obavljen veći broj postupaka i zabilježen veći broj trudnoća

'Konačne rezultate znat ćemo na kraju godine', kazao je Milinović, no naglasio je da očekuje dobre rezultate i veći broj trudnoća nego prošle godine. Na pitanje što se treba dogoditi da on posegne za promjenama u tom zakonu, Milinović je odgovorio: 'Ako budemo imali više djece, onda znači da Zakon nije naštetio parovima.' Ministar Milinović spomenuo je i doktora Veljka Vlaisavljevića iz Klinike u Mariboru, kod kojega odlazi velik broj parova nakon donošenja Zakona o MPO-u, rekavši da i on misli da je riječ o dobrom zakonu s kojim se slaže u 99 posto stvari, osim u jednom, a to je, naravno, zamrzavanje zametaka.

Ministar je odgovorio i parovima koji mu šalju čestitke da to ne čine anonimno, nego imenom i prezimenom ili barem neka ostave broj telefona da bi mogao kontaktirati s njima i uvjeriti ih da se radi o dobrom zakonu. Kaže da su dosad samo dva para potpisala čestitke, a nakon što je razgovarao s njima, jedan je odustao od postupaka u inozemstvu te se prebacio u Hrvatsku. Milinović je otkrio novinarima da su zabilježene i trudnoće od odmrznutih jajnih stanica.

Rekao je da je prije nekoliko godina zamrzavanje preživljavalo samo 20 do 30 posto odmrznutih jajnih stanica, a da je sada taj postotak iznad 50 posto.

'Ne bih zaslužio fotelju ministra kada ne bismo imali dobru alternativu za ove postupke', kazao je te napomenuo da u Hrvatskoj nije u potpunosti zabranjeno zamrzavanje zametaka i da je to dozvoljeno 'kada se žene ne nalaze u optimalnoj fazi'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi