UČENIČKA ZADRUGA

Zaklada Solidarna pokrenula donatorsku kampanju 'Za Lovreke'

12.11.2023 u 12:42

Bionic
Reading

Zaklada Solidarna izvijestila je u nedjelju kako je pokrenula donatorsku kampanju 'Za Lovreke', učeničku zadrugu iz Petrinje s ciljem da joj se pomogne urediti i opremiti umjetnički prostor, kampanja traje do 25. studenoga

Zadruga 'Lovreki' osnovana je 2007. godine pri Osnovnoj školi Mate Lovraka Petrinja, voditeljica joj je učiteljica likovne kulture Ivana Švragulja, koja u malom prostoru uči djecu da rade ukrasne proizvode od gline i stakla. Petrinja je, naime, grad koji leži na bogatim resursima gline, te je izrada proizvoda od gline oduvijek bila prisutna na ovom području.

Trenutačni prostor zadruge je stari učiteljski stan, u kojem je puno problema, ne radi odvod, podovi se raspadaju, treba nabaviti dodatne stolove i stolice, alat za rad, obojati zidove. Fuzija stakla, rad na kolu i s glinom, cijanotipija, samo su neke od aktivnosti kojima se bave 'Lovreki', a početkom svake školske godine za zadrugu ih se prijavi 50-ak, ali fizički svi ne stanu u grupu.

'Uvijek se sjetim kolegice koja je zaključavala učionicu kad je imala radionice, ne zato da djeca ne pobjegnu, nego jer više nije imala prostora. Zadruga je zaista nešto što djeca vole i uživaju, a čini mi se da ću i ja uskoro morati početi zaključavati', kaže voditeljica Švragulja.  

Donirati se može uplatom na namjenski račun Zaklade, svrha: 'Za Lovreke'.