PALESTINSKO ZDRAVSTVO TVRDI:

Izraelski udar potpuno uništio zgradu bolničkog kompleksa Al Shifa

12.11.2023 u 12:32

Bionic
Reading

Izraelski zračni udar 'potpuno je uništio' zgradu kardiologije bolničkog kompleksa Al Shifa u Gazi, objavio je u nedjelju zamjenik ministarstva zdravstva u Gazi, a UN-ova agencija za razvoj izvijestila je o velikom broju mrtvih i ranjenih na njezino sjedište te pozvala na hitan prekid vatre

'Dvokatnica u kojoj je bio smješten odjel kardiologije potpuno je uništena zračnim napadom', rekao je Yusef Abu Rish i za napad okrivio izraelsku vojsku, prenosi agencija AFP.

Agencija dodaje da ne može potvrditi točnost informacije koju je iznio zamjenik Hamasovog ministra zdravstva, no da je jedan očevidac u bolnici potvrdio napade i štete. Izraelska vojska zasad nije komentirala te navode.

'Događa se novi napad na odjel kirurgije', rekao je palestinski dužnosnik. 'Izraelski tenkovi potpuno su opkolili bolnicu Al Shifa' i 'pucaju na sve koji pokušavaju izaći', dodao je.

Ustvrdio je da su dva izraelska tenka pred rodilištem, a oko bolnice su 'deseci tijela, stotine ranjenih'. Izraelska vojska nazvala je 'lažnima' informacije da je 'opkolila' Al Shifu i da je 'bombardira'.

Abu Rish dodaje da je '650 pacijenata, četrdesetak nedonoščadi u inkubatorima u bolničkom kompleksu i svima prijeti smrt', a ondje se sklonilo i 15.000 raseljenih Palestinaca. Od subote je kompleks Al Shifa bez struje.

Izraelska nevladina udruga Liječnici za ljudska prava-Izrael izvijestila je u subotu da su 'dvije prerano rođene bebe umrle' jer je zbog nestašica goriva onemogućen nastavak neonatalne skrbi u Al Shifi, najvećoj bolnici u opkoljenom Pojasu Gaze.

'Bolničari ručno masiraju nedonoščad', rekao je Abu Rish te izrazio bojazan da će za nekoliko sati nastupiti smrt. Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je u subotu da će vojska u nedjelju evakuirati novorođenčad iz bolnice Al Shifa i prevesti ih u sigurniju bolnicu.

Napad na bolnicu u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AA / AFP / Profimedia

UN poziva na prekid vatre

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je u subotu da je izgubila komunikaciju sa svojim kontaktima u bolnici Al Shifa u sjevernoj Gazi i izrazila "ozbiljnu zabrinutost" za sigurnost svih koji su ondje zarobljeni zbog borbi, pozivajući na trenutni prekid vatre .

UN-ova agencija Program UN-a za razvoj (UNPD) objavila je u nedjelju da je 'velik broj mrtvih i ranjenih' u 'bombardiranju' kasno u subotu navečer na njegovo sjedište u opkoljenom gradu Gazi.

'Tragedija koja donosi mrtve i ranjene civile opkoljene u ovom sukobu (...) mora prestati', navodi UNPD u priopćenju. 'Civili, civilne infrastrukture i nepovredivost lokalnih predstavništava UN-a moraju biti poštivani te istodobno zaštićen', navodi se.

Snimke AFPTV od nedjelje pokazuju velik krater u dvorištu škole kojom je upravljao UN za palestinske izbjeglice (UNRWA) u mjestu Beit Lahia na sjeveru Pojasa Gaze. Ta je škola bila meta napada otkako su se tisuće raseljenih Palestinaca ondje smjestile u pet tjedana izraelskih napada na Pojas Gaze kojim je vojska odgovorila na krvave napade islamističkog pokreta Hamas 7. listopada na Izrael.

  • +6
Napad na bolnicu u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Oko 1200 ljudi, uglavnom civila, ubijeno je u Izraelu, prema podacima izraelskih vlasti. U izraelskom bombardiranju Gaze ubijeno je najmanje 11.000 ljudi, prema podacima ministarstva zdravstva Hamasa koje je prije 48 sati prestalo objavljivati nove podatke o stradalima.

Ministarstvo tvrdi da ne može uspostaviti kontakte sa svim bolnicama te navodi da deseci tijela leže oko zgrada i da im se hitna pomoć ne može približiti zbog sukoba i napda. UNRWA je objavila u petak da je više od 100 njezinih djelatnika poginulo u Pojasu Gaze od početka rata.