lokomotiva razvoja

Zaiskrilo u Otvorenom oko toga tko će što naslijediti poslije izbora; Marić Tici: Ništa vam nećemo ostaviti, HDZ ostaje vladajuća stranka

09.06.2020 u 23:57

Bionic
Reading

O poreznoj politici, poslovnoj klimi, ali i uvođenju eura kao i teritorijalnom preustroju u emisiji Otvoreno HRT-a raspravljali su Zdravko Marić (HDZ), Josip Tica (SDP), Mislav Kraljević (Most) i Ante Rončević (Domovinski pokret)

Ministar financija Zdravko Marić gostujući u emisiji HRT-a Otvoreno rekao je kako smo tri godine imali proračunski višak.

'Rekli smo da ćemo smanjiti javni dug za 10 postotnih bodova, smanjili smo ga za preko 11, da nije bilo korone, bilo bi i 15', rekao je između ostalog Marić.

Kao tri ključne točke HDZ-ova predizbornog programa istaknuo je sigurnost, održivi gospodarski oporavak i rast te daljnji rad na prepoznatljivosti i afirmaciji Hrvatske u globalnim okvirima.

Tica je Mariću rekao da će im ove godine ostaviti 25 milijardi kuna deficita te da su povećali prihodnu stranu u proračunu opće države za 2 postotna boda. Marić je uzvratio da im ništa neće ostaviti, već će HDZ ostaviti samome sebi jer će ostati vladajuća stranka u Hrvatskoj.

Tica je rekao kako je u smislu rasta fundamentalna točka njihova programa digitalna transformacija te da žele iskoristiti nove tehnologije za stvaranje kvalitetnih radnih mjesta, regionalno uravnoteženje razvoja u Hrvatskoj, obračunati se s korupcijom i netransparentnošću u javnom sektoru, ali se i fokusirati na mrežu malih i srednjih poduzetnika za novu lokomotivu razvoja Hrvatske.

Dodao je da treba maksimalno poticati turizam, ali da on ne može biti jedina lokomotiva u ovoj zemlji.

'Nama treba druga lokomotiva, a mi je vidimo u sektoru informacija i telekomunikacija', rekao je Tica.

Rončević je rekao da su neuspjele i nevjerodostojne politike dovele do neoporavka Hrvatske od krize 2008. i 2009. Dodao je da je indikativno da su premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković i šef SDP-a Davor Bernardić govorili o dizanju minimalne plaće, raspodjeli BDP-a, a ne kako će ga stvoriti.

'Od jedne ekonomije državnog kapitalizma, u našoj stranci ići ćemo za tim da to bude kapitalizam, ali socijalnog tipa, vrlo osjetljiv. Zato ćemo ulagati u obrazovanje i istraživanje i razvoj', rekao je Rončević.

Kraljević je rekao da oni u svom programu naglasak stavljaju na potporu malom i srednjem poduzetništvu jer misle da je ono zanemareno. Dodao je kako planiraju ukinuti 'smiješnu' osnovicu za doprinose, potpuno liberalizirati osnivanje tvrtki, ukinuti namet kod likvidacije tvrtki i obavezno članstvo u komorama, uvesti proporcionalnu poreznu stopu kod poreza na dohodak te zamijeniti porez na olakšice koje se sad koriste za uzdržavanu djecu s jedinstvenom dječjom naknadom.

'Nama je bitno pomoći nižoj srednjoj klasi, ljudima koji su gotovo na pragu siromaštva u Hrvatskoj' rekao je Kraljević.

Što se tiče ulaganja i poslovne klime, Tica je rekao da je ideja usmjeravanje kroz proces digitalne transformacije na izgradnju sustava u javnoj administraciji koji će omogućiti visoku razinu transparentnosti, mogućnost praćenja dokumenata i ubrzavanje svih procesa.

'Idemo napraviti jednu državu koja će biti jednako prijateljski okrenuta prema korisnicima kao i svaka druga aplikacija', rekao je Tica.

Dodao je i da je Hrvatska za mandata Plenkovićeve vlade malo išla unazad po Doing Business kriterijima. Marić je rekao da poslovnu klimu može unaprijediti horizontalni okvir poreznog i neporeznog administrativnog rasterećenja.

'Kad je bio štrajk, cijelo sam vrijeme govorio za državnu i javnu upravu - nije bitno koliko košta, nego je bitno kakva je usluga, efikasnost svih nas skupa, mjerljivi rezultati', rekao je Marić.

Kraljević smatra da Hrvatska mora riješiti pravosuđe i javnu upravu.