novo zaduženje

Marić: U najmanju ruku ciljamo iznos koji smo i zapisali, to je obveznica koja nam dospijeva u srpnju od 1,25 milijardi dolara

08.06.2020 u 20:27

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić najavio je novo zaduženje te rekao kako žele pokriti iznos od 'najmanje 1,25 milijardi dolara'

'U najmanju ruku ciljamo iznos koji smo i zapisali u proračunu, a to je ona obveznica koja nam dospijeva u sedmom mjesecu u iznosu od 1,25 milijardi dolara. Dakle, taj iznos u najmanju ruku želimo pokriti s ovim izdanjem, a sve preko toga, to ćemo vidjeti ovisno o interesu samih investitora', rekao je ministar financija Zdravko Marić gostujući u Dnevniku HRT-a.

Agencija Fitch procijenila je da bi Hrvatska za tri mjeseca trebala podnijeti zahtjev za ulazak u eurozonu. Što se tiče trajanja procedure, Marić je rekao da u ovom trenutku ne bi spekulirao o terminima, ali da možemo računati na minimalno dvije godine. Smatra da je to dovoljno vremena da se Hrvatska još dodatno pripremi.

Istaknuo je kako su dva čimbenika ključna za gospodarski oporavak.

Naveo je kako je u svibnju, koji je okarakteriziran kao najizazovniji mjesec, pad poreznih prihoda bio oko 50 posto, a pad doprinosa oko 25 posto. Svibanj ove godine ima dva radna dana manje pa se dio prihoda prelio na početak mjeseca, zbog čega prvih sedam dana lipnja izgleda dobro, dodao je.

'Fiskalizirani računi u lipnju pokazuju da su neke aktivnosti, posebno je važno spomenuti trgovinu na malo, čak na indeksu 100, što znači na razini istog razdoblja prošle godine', rekao je Marić.

Međutim, situacija u turizmu je u znatnijem minusu, oko 60 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dodao je.

Marić je nositelj liste HDZ-a u petoj izbornoj jedinici. Rekao je da je sportaš u duši pa se svakoj utakmici raduje i ide na pobjedu. Slavonija, Baranja i Srijem bili su projekt Vlade od prvog dana, ali taj projekt ne može biti gotov u kratkom roku, treba ga nastaviti, dodao je.

'Ova nam je kriza posebno ukazala kolika je važnost i vrijednost Slavonije i cijelog tog dijela, a poglavito u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji', rekao je Marić.