borba protiv covida-19

Zahvaljujući odgovornom ponašanju građana, Finska ublažava mjere za restorane

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 29.10.2020 15:48
  • Objavljeno 29.10.2020 u 15:48
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: KIMMO BRANDT

Finska vlada u četvrtak je objavila da će zbog usporavanja pandemije u državi ublažiti ograničenja radnog vremena restorana, no da na snazi ostaju ona za kafiće i noćne klubove

"Zahvaljujući odgovornom ponašanju ljudi i mjerama koje smo donijeli, situacija u Finskoj ponovno je među najboljima u Europi“, rekla je Krista Kiuru, ministrica zadužena za borbu protiv koronavirusa.

Nova pravila na snagu stupaju u nedjelju, a restoranima koji prvenstveno poslužuju hranu dopustit će se da ostanu otvoreni koliko žele, osim u regijama s najvišim brojem zaraženih. Kafići i noćni klubovi moraju zaustaviti prodaju alkohola u 22 sata.

Finske zdravstvene vlasti su ranije u četvrtak objavile da je rast broja zaraženih zaustavljen i da se čini da broj novih slučajeva blago pada. 

Finska je u posljednjih 14 dana imala 48,5 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, što je uz Estoniju najmanje u Europi. U Hrvatskoj ta stopa iznosi 474,2, a u najgore pogođenoj Belgiji 1498.7, pokazuju podaci Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC). 

"Finci se u velikoj mjeri drže uputa i preporuka“, tvrdi Mika Salminen, stručnjak iz Finskog instituta za zdravlje, objašnjavajući zašto se Finska dobro nosi s pandemijom.

U toj zemlji s 5,5 milijuna stanovnika njih gotovo 2,5 milijuna preuzelo je vladinu aplikaciju za praćenje kontakata, dodao je Salminen.