razdvajanje smeća

Zagrepčanima stižu kante za biootpad. Što se u njih smije odlagati, a što ne?

18.02.2019 u 12:14

Bionic
Reading

Zagrebački holding započeo je jutros s podjelom spremnika za biootpad. Prve će kante dobiti Zagrepčani koji stanuju u obiteljskim kućama u gradskim četvrtima Podsljeme, Brezovica i Maksimir, nakon čega slijedi proširenje usluge na cijeli Zagreb

Spremnik za biootpad označen je smeđom bojom, a uz njega se nalazi informativni letak, kažu u Zagrebačkom holdingu.

Nakon podjele spremnika obiteljskim kućama uslijedit će podjela za višestambene objekte koji koriste zajedničke spremnike. Na njihove kućne adrese stići će biorazgradive vrećice od 30 litara, a odlagat će ih u smeđi spremnik (26 besplatnih vrećica za polugodišnje razdoblje, dakle četiri vrećice za jedan mjesec).

Učestalost odvoza biootpada bit će jedanput tjedno u svakoj gradskoj četvrti, a kojim danom i što odlagati u spremnike te što ne, možete vidjeti u grafičkim prikazima.

Iz Holdinga mole građane da zbog sanitarno-higijenskih razloga prije odlaganja u smeđe spremnike svoj biootpad stave u biorazgradive ili papirnate vrećice ili ga pak umotaju u papir.

Nakon prikupljanja papira, plastike i stakla biootpad je nova usluga koju će građani moći koristiti na kućnom pragu. Premda je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, mjesecima uvjeravao građane da računi nakon odvajanja mogu biti samo manji, iz Holdinga je u nekoliko navrata rečeno kako će usluga odvoza otpada s 1. studenog - poskupjeti.

Razlog za poskupljenje pravdaju velikim ulaganjima u opremu, kao i činjenicom da se umjesto miješanog komunalnog otpada sada odvozi nekoliko drugih vrsta. Koliko će poskupljenje iznositi, još nije poznato, a pitanje je koliko će nove cijene motivirati građane da odvajaju otpad.

Poznato je da je u 2017. godini Zagrebački holding prodavao tonu plastične ambalaže za 250 kuna, lani za 10 kuna, a sada plaćaju više od 1000 kuna samo da netko preuzme taj otpad iz spremnika.