nejasno rješenje

Zagrepčani zbunjeni novim modelom naplate odvoza otpada koji bi trebao dovesti do zatvaranja Jakuševca

23.01.2022 u 19:45

Bionic
Reading

Ne prestaju reakcije na odluku o novom modelu naplate odvožnje otpada u Zagrebu. Na snagu stupa u srpnju. Prema tom bi modelu - oni koji ne odvajaju otpad plaćali više - svi ostali manje. To bi trebalo potaknuti građane glavnoga grada na razvrstavanje na kućnom pragu. Hoće li provedba nove odluke biti moguća?

Nova gradska vlast krenula je u obračun sa starim zagrebačkim problemom - otpadom. U stambenim zgradama diljem grada - građani zbunjeni.

'Mislim da je dobro da se nešto pokrenulo, ali mislim da je to objektivno jer i u našoj zgradi ljudi to ne rade, ne da im se jednostavno, ono komotni su i zašto bi onda neki koji se trude da to odvajaju plaćali uza najblaže rečeno bezobrazne ljude', rekla je za HRT Slavica Vuković, predstavnica stanara u zagrebačkom naselju Zapruđe.

Takvi bi, prema novom modelu, trebali biti kažnjeni. No glavna su pitanja kako će se utvrditi tko je krivac za nerazvrstani otpad u pretrpanim spremnicima, i zašto cijela zgrada zbog jednog ili dva nesavjesna stanara mora platiti kaznu od 500 kuna.

'Taj dio tih odluka će samo zavaditi stanare, jer vidite i sami kakvi su, ne razdvajaju, njima se to ne da, ne shvaćaju ozbiljno', dodala je Vuković.

Za one koji odvajaju, cijena odvoza, tvrdi gradska vlast, ostat će ista jer će imati manje mješovitog komunalnog otpada i kupovat će manje službenih gradskih vrećica.

'Domaćinstvu koje odvaja otpad i ima 20 litara miješanog komunalnog otpada tjedno će cijena ostati tu negdje ista ili slična, međutim onima koji rade više komunalnog otpada, dakle to je onaj nerazvrstani otpad, njima će cijena nešto porasti', rekla je Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo!.

  • +2
Sandra Benčić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Onima koji stvaraju više komunalnog otpada, cijena bi trebala porasti, jer će kupovati više vrećica koje stoje 4 ili 8 kuna s PDV-om.

Građani su podijeljeni. Donošenjem ove Odluke, u gradu planiraju smanjiti količinu mješovitog otpada, a time i pritisak na Jakuševec, što bi trebalo voditi i prema njegovu konačnom zatvaranju.

Najveći se problemi mogu očekivati u središtu grada, gdje većina zgrada nema osigurane smetlarnike ni prostore na kojima bi se oni sagradili. Prema odluci, svaki kontejnerski boks trebao bi biti u okviru katastarske čestice zgrade, no ipak većina kanti je i sada na nogostupu ometajući prolaz pješaka.

Aleksandar Novković, predstavnik suvlasnika zgrade, kazao je za HRT da troškovi odvoza smeća neće jako poskupjeti.

  • +4
Tomislav Tomašević najavio je krajem tjedna novi način odvoza otpada u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Nešto će poskupjeti. Nadam se da će se koordinacijom institucija i javnom raspravom taj model doraditi, jer trenutačno ima mnogo otvorenih problema koji su nastali zbog "foteljaša" koji nisu napravili stvarni uviđaj na terenu, kazao je.

Objašnjavao je da se u zgradi u kojoj stanuje, uspješno provodi odvajanje otpada.

'Brinemo se za našu kuću koja je spomenik kulture i kao takva je zaštićena. To je naša i familijarna ostavština pa smo uz veliku volju napravili i pritisak za sve to. Trudimo se', dodaje.

Problem zgrada koje nemaju kamo s kantama nije lako riješiti u svakoj zgradi. Novković ističe da su se kante umnožile, pa ih umjesto jedne kao prije, sada postoje četiri. Neke kuće nemaju dvorišta i nemaju ih kamo smjestiti. To je veliki problem, istaknuo je.