OPTIČKA ČAROLIJA

Zagrepčane oduševio divan halo oko sunca

16.04.2015 u 16:32

Bionic
Reading

Brojni Zagrepčani danas su vidjeli i snimili lijepu i zanimljivu optičku pojavu – halo oko sunca

Halo nastaje u Zemljinoj atmosferi kada se sunce ili mjesec naziru kroz tanak sloj oblaka ispunjen kristalićima leda, a može činiti punu kružnicu ili samo njen dio.

Lom u prizmi

Najpoznatija je kružnica koja se na nebu vidi oko sunca pod kutom od oko 22°. Ovaj fenomen stvara se lomom svjetla u šesterostranim prizmama kristala leda u prozračnim oblacima cirusima ili cirostratusima.

Kroz šesterokutnu prizmu bijela svjetlost se na putu do promatrača obično lomi dva puta na dvjema plohama koje su međusobno pod kutom od 60 stupnjeva i pritom se zakreće za najmanje 22°. Budući da se ne zakreće za manje stupnjeva, unutar kruga manjeg od 22° nebo je tamnije. Indeks, odnosno kut loma ovisi o valnoj duljini elektromagnetskog vala - crveni dio spektra lomi se manje, a ljubičasti više pa se halo obično vidi obojan bojama poput duge (pogledajte grafiku desno).

Halo nije osobito rijetka pojava, češća je od duge, no lijepa je, a nije uvijek jako jasno izražena. Konačno ljudi koji žive u gradu nemaju uvijek priliku vidjeti otvoreno nebo pa im se i halo može učiniti kao raritet.

Gornju fotografiju snimio je astronom amater Vid Nikolić, član udruge Beskraj.