PREMA POPISU IZ 2011.

Zagrebačko stanovništvo 'vrlo staro'

25.04.2012 u 20:30

Bionic
Reading

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, od 798.875 Zagrepčana njih 15 posto starije je od 65 godina, što zagrebačko stanovništvo prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije svrstava u 'vrlo staro', rečeno je danas na prezentaciji 'Gradske slike zdravlja s okvirom operativnog plana za zdravlje V. faze projekta 'Zagreb - zdravi grad'

Ako se takav trend nastavi, prema procjenama Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, za 30-ak godina udio stanovništva starijeg od 65 godina bit će 25 posto, a udio mladog stanovništva, do 15 godina, ispod 10 posto.

Gradska slika zdravlja je kvalitativna i kvantitativna analiza zdravstvenog stanja građana, a služi za identifikaciju problema, izradu planova promicanja zdravlja i prevencije bolesti, istaknula je pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Lidija Hrastić Novak na prezentaciji u prostorijama zagrebačke Gradske skupštine.

Naglasila je da je u Zagrebu 52 posto srednje obrazovanih, a 16,7 posto visokoobrazovanih građana, ocijenivši takvu situaciju 'dobrim potencijalom za daljnji razvoj', dok kao problem ističe to što je najveći broj nezaposlenih 2010. bio u dobi između 25 i 49 godina života.

Prema podacima Ureda, u Zagrebu je 8.662 korisnika prava na stalnu socijalnu pomoć, a najveći broj korisnika te pomoći su nezaposleni, njih 37,6 posto.

Kao vodeće javnozdravstvene probleme Hrastić Novak istaknula je bolesti srca i krvnih žila, maligne neoplazme, mentalno zdravlje, debljinu i oralno zdravlje, a među deset vodećih uzroka smrti, njih pet je vezano za cirkulacijske bolesti.

Prioriteti V. faze projekta 'Zagreb - zdravi grad', predviđene za razdoblje od 2012. do 2014. godine, promocija su zdravlja i prevencije bolesti, obitelj i zdravlje, nezaposlenost, palijativna skrb, društveno zdravlje te zdravo urbano planiranje okoliša i zdravlja.

'Zdravlje se može postići zajedničkim naporima zajednice, pojedinaca i skupina, zalaganjem i naporima cjelokupne zajednice te dugoročnom edukacijom', zaključila je Hrastić Novak.