STIŽU školske odore

Zagrebački osnovci uniformirani nakon proljetnih praznika, svakom dva kompleta

17.03.2017 u 16:40

Bionic
Reading

Čili i odmorni nakon proljetnih praznika zagrebački će osnovnoškolci u nove radne pobjede krenuti u uniformama skrojenima prema naumu gradonačelnika Milana Bandića u osvit lokalnih izbora na kojima lovi još jedan mandat. O razlozima 'za' i 'protiv' uniforma u školama tportal je već pisao, a ovaj smo put potražili praktične informacije, među ostalim, koliko će kompleta uniformi učenik dobiti te hoće li biti sankcija ako ih odbiju nositi

Od 108 zagrebačkih osnovnih škola, podsjetimo, u njih 30 bit će uvedene školske uniforme za sve đake, a u još 22 škole za njih su se izjasnili samo pojedini razredi, pokazali su rezultati ankete Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport koju su provele zagrebačke osnovne škole. Svaka škola će imati svoj dizajn uniformi, a pojedini razredi u istoj školi neće se razlikovati.

Premda će u nekim školama uniforme imati samo neki razredi, u Gradu ne misle da se to kosi s njihovom nakanom da ujednače učenike u socijalnom smislu. Iz Gradskog ureda za obrazovanje, koji i koordinira projekt, za tportal napominju da je demokratsko pravo svakoga da izabere želi li imati uniforme te da su iz tog razloga i provedene ankete u školama.

Za one koji odbiju nositi uniforme u razredu ili u školi u kojoj je donesena odluka da ih se nosi, sankcija neće biti, a nitko na njih neće prisiljavati ni one koji su možda odlučili nositi uniformu, a onda ih ne žele više imati.

Procjena je da će uniforme koštati oko 10 milijuna kuna, a Grad Zagreb i sljedećih će godina osiguravati sredstva za njih u proračunu. Škole će se same odlučiti za dizajn i boje, a URIHO će do Uskrsa dizajnirati prve uniforme, koje se za prvu godinu sastoje samo od gornjih dijelova.

Svako će dijete dobiti dva kompleta, a od čega će se sastojati, razlikovat će se od škole do škole, no sve još Gradu nisu dostavile svoje želje. Zasad roditelji neće moći zatražiti dodatan komplet, ali u Gradu za tportal navode da razmišljaju i o toj mogućnosti.