odgovorili peteku

Zagrebački holding: Čistoća nije prestala odvoziti biootpad, i dalje će ga odvoziti neometano

13.10.2020 u 14:49

Bionic
Reading

Nakon što je zagrebački gradski vijećnik Renato Petek ustvrdio da se u Zagrebu ne odvozi biootpad, oglasio se i Zagrebački holding

Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća nije prestala odvoziti biootpad koji građani odvajaju na kućnom pragu. Ova usluga se normalno obavlja i u buduće će se obavljati neometano, poručili su u priopćenju.

Kažu da je biootpad koji je kratkotrajno odložen u rolo kontejnerima na Servisno-operativnom centru podružnice Čistoća naknadno zbrinut. 'Podružnica Čistoća nema manjak tehničkih kapaciteta i ne miješa miješani komunalni otpad s biootpadom. Obzirom da je u posljednje vrijeme na više mjesta preuzimanja biootpada utvrđeno kako se najvećim dijelom radi o miješanom komunalnom otpadu obzirom na veliki udio otpada koji nije biorazgradiv, radnici Čistoće takav otpad bili su prinuđeni skupljati kao miješani komunalni otpad i kao takav odlagati ga te se ovdje radi o iznimkama', poručuju iz gradske tvrtke.

Iz Čistoće kažu da su građane već upozorili na to da u biootpad ne ubacuju drugi otpad. 'Na pojavu onečišćenja biootpada drugim nepripadajućim otpadom, podružnica Čistoća upozorila je građane na svojim internetskim  stranicama te u direktnoj komunikaciji s korisnicima usluge o važnosti pravilnog odvajanja otpada tj. da se u smeđe spremnike odlaže samo ona vrsta otpada koja je propisana važećim propisima: kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.), vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.), male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).',napominju.

'Podsjećamo na izvrsne rezultate  od samih početaka odvajanja biootpada u zagrebačkim kućanstvima, u 2019. godini naspram 2018. godine skupljeno je 7 puta više biootpada, a u prvih šest mjeseci 2020. prema prvih šest mjeseci 2019. skupljeno je 5 puta više. U prvih šest mjeseci 2020. godine ukupno je iz kućanstava skupljeno 12.061,5 tona biootpada. Iz tih podataka vidljivo je da količine odvojeno prikupljenog otpada znatno rastu tijekom zadnje dvije godine, pri čemu je u prvoj polovici 2020. skupljeno gotovo duplo više biootpada iz domaćinstva nego tijekom čitave 2019. godine', kažu.

'I dalje apeliramo na građane da odvajaju propisano biootpad, molimo da ga ne miješaju s drugim vrstama otpada, jer je takav otpad onda neprihvatljiv za daljnju biološku obradu', kazali su u Zagrebačkom holdingu.