inspekcija izdala

[FOTO/VIDEO] Petek: Zagrebački čelnici lažu da nisu dobili kaznu za odlaganje otpada na Jakuševcu

22.09.2020 u 15:30

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek ustvrdio je u utorak da su gradonačelnik Milan Bandić i gradski čelnici lagali da nisu dobili kaznu za odlaganje otpada na Jakuševcu, gdje je 2019. izbio požar.

Petek je na konferenciji za novinare kod ulaza na odlagalište otpada Jakuševec rekao da je Državni inspektorat u kolovozu izdao prekršajni nalog Čistoći jer je glomazni otpad skladištila na platou unutar odlagališta u prekomjernoj količini protivno dozvoli, zbog čega je požar koji je izbio u srpnju prošle godine bio puno veći nego što je trebao biti.

Petek kaže da su u Čistoći prekršili Zakon o održivom gospodarenju otpadom i dozvolu za količine otpada koji smiju odlagati, pa im je Državni inspektorat izrekao kaznu od 350.000 kuna - 300.000 kuna treba platiti Čistoća - podružnica Zagrebačkog holdinga, a 50.000 kuna voditelj Čistoće Jure Leko.

"Time su u Čistoći odgovorni i za veliki požar i zagađenje zraka koje je ugrozilo zdravlje Zagrepčana", istaknuo je Petek.

Početkom rujna, 15 dana nakon što su dobili prekršajni nalog od Inspektorata, u službenom odgovoru nisu željeli priznati da postoji kazna i da su proglašeni krivima, kaže Petek, zbog čega su oštećeni građani, jer ako dođe do naplate kazne platit će je Zagrepčani.

Klub nezavisnih zastupnika na prošloj je sjednici Gradske skupštine tražio da Bandić podnese izvještaj o svim požarima, ali je skupštinska većina, predvođena HDZ-om i Klubom Milana Bandića, to odbila.

Zanimljivo je da je glavni državni inspektor i bivši čelnik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić potvrdio da je izdan prekršajni nalog, a HDZ-ovi zastupnici spriječili su da podaci o tome dođu do Gradske skupštine, ističe Petek.

Poručio je da će Čistoća i Bandić, zataškavajući podatke o kršenju Zakona o gospodarenju otpadom, dodatno demotivirati građane na odvajanje otpada na kućnom pragu.

"Sustav koji su oni zamislili funkcionirat će sve gore i gore, očito sve dok ne dođe do promjene vlasti i promjene cijelog koncepta gospodarenja otpadom u Zagrebu", kaže Petek.

  • +5
Renato Petek o odgovornosti nakon požara na Jakuševcu Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL