uoči skupštine

Zagrebački HDZ-ovci: Podržat ćemo polugodišnji proračun, ali smo nezadovoljni s nekoliko stavki

22.10.2019 u 15:37

Bionic
Reading

Klub HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini najavio je u utorak da će na idućoj sjednici Gradske skupštine, u srijedu 22. listopada, podržati prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Zagreba za 2019., polugodišnje poslovanje Zagrebačkog holdinga i poslovanje ZET-a

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Mislav Herman rekao je da su prihodi i primitci gradskog proračuna u prvih pola godine ostvareni u iznosu od 5,081 milijardi kuna, što je skoro 50 posto od planiranog godišnjeg iznosa, dok su rashodi izvršeni u iznosu od 4,781 milijardi kuna, što je oko 47 posto planiranog godišnjeg iznosa.

Nezadovoljni ulaganjima u predškolstvo, socijalnu skrb, kulturu i zdravstvo

Herman je izrazio zadovoljstvo ostvarenjem programa kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti jer su u prvom polugodištu ostvareni skoro 40 posto, tj. 144,4 milijuna kuna.

Napomenuo je da Klub HDZ-a nije zadovoljan stavkama vezanim uz izvršenje programa vezanih uz objekte predškolstva, socijalne skrbi, ustanova kulture i zdravstva.

"Polugodišnje izvršenje za objekte predškolstva iznosi svega 4,6 posto, socijalne skrbi 11,9 posto, kulture 13,9 posto i zdravstva 17,1 posto”, kazao je.

HDZ-ov gradski zastupnik i predsjednik gradskog Odbora za financije Davor Filipović rekao je kako je u gradskom proračunu u prvih šest mjeseci ostvaren višak od skoro 300 milijuna.

Izrazio je zadovoljstvo što su prihodi iz EU fondova bili iznad 65 milijuna kuna ili 3,5 puta više nego i istom razdoblju prošle godine.

Filipović je poručio da će HDZ podržati izvješće o pologodišnjem poslovanju Zagrebačkog holdinga. U prvoj polovici godine poslovni prihodi Holdinga bili su za 112 milijuna kuna veći nego lani, a najveći razlog tome je povećanje prihoda Gradske plinare Zagreb, Zagreb parkinga, Gradskih groblja i Zagrebačkih cesta.

Filipović je rekao da će HDZ podržati i polugodišnje izvješće o poslovanju ZET-a, koji je ostvario dobit od 14 milijuna kuna.

HDZ će biti suzdržan oko prijedloga GLAS-a i HSU-a

Herman je najavio da će HDZ biti suzdržan u vezi prijedloga dopune Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja, koju su predložili zastupnici Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika, jer smatraju da u tri godine primjene te odluke nije došlo do ispunjenja pozitivnih pronatalitetnih i populacijskih ciljeva.

HDZ smatra da je trogodišnji vremenski interval prekratak za procjenu rezultata i učinaka bilo koje demografske mjere. No, treba analizirati financijsku isplativost i održivost te odluke, broj djece predškolske dobi koji zbog toga ne pohađaju programe predškolskog odgoja te broj roditelja s odgojiteljskim statusom koji su udaljeni s tržišta rada, njihovu obrazovnu strukturu i sl.

Upitan o donošenju zagrebačkog GUP-a, koji se ne nalazi na dnevnom redu sutrašnje sjednice, gradski zastupnik Ivan Kujundžić rekao je da po tom pitanju intenzivno komuniciraju sa strukom istaknuvši kako će sve učiniti da se približe stavovi struke i politike.

"Ne smijemo se dovesti u poziciju da struka bude na jednoj strani, a politika na drugoj", kazao je Kujundžić.