Inovacije

Zagrebačka Klaićeva bolnica djeci je poklonila veselu podmornicu

15.02.2019 u 14:36

Bionic
Reading

Stara magnetna rezonanca uz pomoć kreativnih volontera pretvorena je u veselu žutu 'spravu' u koju djeca ulaze bez imalo straha i najvažnije, bez anestezije

Zavod za dječju radiologiju zagrebačke Klaićeve bolnice na zanimljiv je način odlučio olakšati pretrage mališanima. Uz pomoć maštovitih volontera magnetnu rezonancu pretvorili su u podmornicu u koju djeca ulaze s osmijehom na licu.

Naime, kako bi se obavilo potrebno snimanje, djeca trebaju nepomično ležati unutar velikog, sivog, tubastog MR uređaja po 15 nerijetko i 75 minuta. Pregled koji je nelagodan i klaustrofobičan čak i odraslima, djeci je izazivao dodatni stres i nemir te su mališani nerijetko pregledavani pod općom anestezijom. Znajući da anestezija nije bezazlena te da joj se pacijenti ne trebaju podvrgavati u zahvatima u kojima nije potrebna, voditelji Zavoda za dječju radiologiju ovoj su praksi odlučili stati na kraj.

Uz pomoć agencije Izone, dugogodišnjim prijateljima Klaićeve bolnice, pretvorili su dječji strah u radost i veselje.

'Već godinama volontiramo za Klaićevu te im pomažemo u svim projektima u kojima možemo. Dizajnirali smo maskotu Bolnice, Mamuta Juru, kao i ilustracije raznih životinja od kojih po jedna predstavlja svaki zavod i odjel. Sve je to učinilo Bolnicu veselijim i pristupačnijim mjestom.', rekla je Eva Mladiček koja već tri godine radi na projektima za Klaićevu.

Projekt uljepšavanja uređaja magnetske rezonance i prostorije u kojoj se nalazi bio je velik zalogaj i za Klaićevu, i za samu agenciju jer nijedan šareni uređaj ne postoji u ovom dijelu Europe. Dizajnirala ga je Marina Cumbo.

'Kad vaš rad može imati tako velik utjecaj na dobrobit društva, a pogotovo djece, pristupate mu posebno oprezno, s najvećom pažnjom i ljubavi. Ovdje se nije radilo samo o prenošenju mašte na papir već smo puno razmišljali o oblicima i bojama koja će djecu razveseliti i zaintrigirati u trenucima stresa.'

Pacijenti su na novo ruho 'strašnog' MR-a reagirali oduševljenjem, a zahvaljujući njemu u bolnici su po prvi put bez korištenja opće anestezije snimiti dječaka od četiri godine.