PAZITE GDJE PARKIRATE

Zagreb uvodi prometne redare

16.10.2009 u 13:15

Bionic
Reading

Za deset dana na zagrebačkim će se ulicama pojaviti nova gradska služba - prometno redarstvo. Osnovni će zadatak te službe biti legitimiranje građana, ispisivanje kazni od 300 kuna vlasnicima nepropisno parkiranih automobila i pozivanje pauka

Bit će ih ukupno 25, imat će znatno veće ovlasti nego komunalni redari, a neodgovorne će vozače nadzirati supermodernim uređajem Nomad. Riječ je o uređaju vrijednom 20 tisuća kuna koji u istodobno snima vozilo u prekršaju, pronalazi vlasnika i sprema podatke o prekršaju na server u Gradskom poglavarstvu.

Lova do krova

U posljednjih godinu dana Grad je zaradio 1,8 milijuna kuna na kaznamaza parkiranje. Jednostavnom matematikom može se izračunati da će 25prometnih redara godišnje naplatiti čak 15 milijuna kuna, što je 18puta više nego u razdoblju prije osnivanja nove gradske službe.


Ručno ispisivanje kazni time će otići u prošlost, a administrativni poslovi u Gradskom uredu za promet smanjit će se na minimum. Dvadeset i pet odabranih do kraja sljedećeg tjedna obučava se u Policijskoj akademiji, a nakon toga kreću na ulice.

Za razliku od komunalnih redara, čiji je opseg posla znatno veći, prometni redari će se usredotočiti na prekršaje u prometu u mirovanju. Osim toga, moći će kažnjavati i vlasnike vozila parkiranih na pješačkim prijelazima, križanjima i invalidskim mjestima, što dosad nije bilo slučaj.

'Komunalni redari postupali su u skladu s Odlukom o komunalnom redu, dok će prometni redari postupati prema Zakonu o sigurnosti prometa. No, osim što će kažnjavati vozače, nova će gradska služba regulirati promet na križanjima, a poslije i upravljati videokamerama koje će pratiti promet u gradu. Valja istaknuti da je njihov cilj uvođenje reda u promet, a ne kažnjavanje vozača. U ulicama gdje se parkiranje ne naplaćuje redari će obavještavati vozače o tome što smiju, a što im nije dopušteno', kaže Bošnjak, koji je za Jutarnji.hr potvrdio da se izlazak redara na ulice očekuje najkasnije do 30. listopada.