a stiže i poskupljenje

Zagreb se guši u smeću, pročelnica poručuje: To je Sizifov posao, jedino što nam preostaje su - rigorozne kazne!

20.08.2019 u 07:22

Bionic
Reading

'Onaj tko jednom dobije kaznu neće mu više pasti na pamet da nepropisno odbaci otpad', kaže pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić i dodaje kako će kazne sigurno biti u visini prosječne plaće u Zagrebu, ovisi o količini i vrsti otpada

Zašto je Zagreb pun smeća, pokušala je u Dnevniku Nove TV objasniti Mirka Jozić, pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

'Koliko god se Grad i njegove službe trudili, ovo nam izgleda kao Sizifov posao. Na jednom mjestu se skloni nepropisno odloženi otpad, na drugom nastaje. Unatoč dodatnom zapošljavanju i nabavci dodatne opreme i specijalnih vozila u Čistoći, preostale su nam kazne', kazala je Jozić.

Najavila je da problem namjeravaju riješiti rigoroznim kaznama.

  • +6
Deponij na Miramarskoj cesti Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Onaj tko jednom dobije kaznu neće mu više pasti na pamet da nepropisno odbaci otpad', kaže Jozić i dodaje kako će kazne sigurno biti u visini prosječne plaće u Zagrebu, ovisi o količini i vrsti otpada.

Na pitanje hoće li Grad početi kažnjavati sam sebe jer nije ništa napravio, odgovara: 'Otkud vama da Grad nije ništa napravio?! Smeće nije Grad donio i ostavio, nego nesavjesni građani. Imamo 90 posto ljudi koji odvajaju otpad, ali dosta je 10 posto pojedinaca da naprave kaos u cijelom gradu i nema Čistoće koja bi to stigla pospremiti.'

  • +12
Ilegalno odbačen krupni otpad Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev

Jozić je na kraju najavila i poskupljenje odvoza otpada, ne navodeći nikakve detalje o tome koliko bi ono trebalo iznositi, ni kada će stupiti na snagu.