TRAŽE IZBACIVANJE IZJAVE

Zagreb Pride upozorava: Istanbulskom 'krpicom' ide se ususret homofobima i desnim radikalima

22.03.2018 u 19:12

Bionic
Reading

Udruga koja promovira i štiti ljudska prava LGBTIQ osoba Zagreb Pride objavila je priopćenje u kojemu osuđuje način na koji je Vlada usvojila Istanbulsku konvenciju. Smatraju da interpretativna izjava u članku 4. Zakona o ratifikaciji ide u korist 'transfobnih ciljeva klerikalne desnice' pa od zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora traže da ju uklone te da usvoje tekst Konvencije kakav je i potpisan

'Zagreb Pride osuđuje Vladu Republike Hrvatske i Hrvatsku demokratsku zajednicu što je u najvažniji dokument koji štiti žene i druge osobe od rodno uvjetovanog nasilja, Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, podlo ugurala interpretativnu izjavu koja za cilj ima onemogućiti njezino provođenje u praksi te simbolički potvrditi transfobne ciljeve klerikalne desnice', upozoravaju iz Zagreb Pridea u svome priopćenju dodajući da u vezi iskustava nasilja 'posebno ranjivu skupinu čine transrodne osobe, a napose trans žene koje su izložene višestrukom nasilju i opresiji i kao žene i kao transrodne osobe'.

Navode da Vlada i HDZ u pravni sustav uvode potpuno izmišljen, nepostojeći pojam.

'Vlada i HDZ 'istanbulskom krpicom' legitimiraju i u pravni sustav uvode potpuno izmišljen, nepostojeći pojam takozvane "rodne ideologije" čime otvaraju mogućnost aktivistima/kinjama klerikalne desnice da svaki pokušaj promicanja promjena u društvenim i kulturnim obrascima ponašanja žena i muškaraca s ciljem iskorjenjivanja predrasuda, običaja, tradicija i nasilja protiv svih žena (članak 12. Konvencije) nazivaju 'rodnom ideologijom'. To znači da će klerikalna desnica učiniti sve da Hrvatska ne zaštiti od nasilja i žene koje ne žive u braku, trans žene ili žene koje su napustile svoje nasilne partnere i partnerice. Već smo i ranije imale/i prilike čuti da za njih obitelj koju čini žena s djecom bez muškog partnera nije 'prirodno okruženje'', upozoravaju iz Zagreb Pridea.

  • +25
13. Zagreb Pride Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Interpretativna izjava, dodaju, Hrvatsku vodi u istom smjeru kršenja ljudskih prava žena kakvo se događa u Poljskoj.

'Uz Istanbulsku konvenciju servirana nam je transfobija i homofobija: Uklonite interpretativnu izjavu i usvojite tekst Konvencije kakav je i potpisan!', poručuje Zagreb Pride.