MEĐUNARODNO PRIZNANJE NAŠIM LIJEČNICIMA

Zagreb postao regionalno neuromodulacijsko središte

10.03.2016 u 14:03

Bionic
Reading

Zagreb je danas ugostio prvi regionalni summit o portfelju i mogućnostima neuromodulacije, a na summitu je nazočilo više od 50 liječnika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH i Makedonije, dok su iz svake od zemalja skupu nazočni šefovi neurokirurških odjela vodećih nacionalnih bolnica. Zagreb je pak kao domaćin prvog regionalnog sastanka o neuromodulaciji u organizaciji globalne tvrtke Medtronic, ponajviše zbog vrijednog rada stručnjaka iz KB Dubrava i Klinike za traumatologiju KBC Sestara Milosrdnica

Neuromodulacija predstavlja razmjerno novu tehnologiju u liječenju koja podrazumijeva kontinuiranu stimulaciju dijelova središnjeg i perifernog živčanog sustava, i to primjenom niskovoltažne jednosmjerne struje koju stvara interni neurostimulator koji se kirurški postavlja ispod kože.

Neuromodulacija se uspješno primjenjuje u liječenju kronične boli, bolesti pokretanja, opsesivno-kompulzivnih poremećaja, teških oblika epilepsije te urinarne i fekalne inkontinencije, gastropareze te simptoma spastičnosti. Pored toga, neuromodulacija podrazumijeva kontinuiranu stimulaciju dijelova središnjeg i perifernog živčanog sustava, i to primjenom niskovoltažne jednosmjerne struje koju stvara interni neurostimulator koji se kirurški postavlja ispod kože.

Valja napomenuti kako se KB Dubrava, zahvaljujući liječničkom timu neurokirurga doc. dr. sc. Darka Chudyja, pročelnika Zavoda za neurokirurgiju i neurologinje doc. dr. sc. Vladimire Vuletić sa Zavoda za neurologiju, pozicionirala kao vodeći regionalni centar za dubinsku stimulaciju mozga, jednu od najuspješnijih terapija neuromodulacije koja se i u Zagrebu uspješno primjenjuje u tretiranju Parkinsonove bolesti, esencijalnog tremora i distonije

U Klinici za traumatologiju prim. dr. Zvonko Kejla, već dugi niz godina, implantira pumpe za ciljanu isporuku lijeka (morfija ili baklofena) bolesnicima s kroničnom boli i simptomima spastičnosti kao posljedice ozljede glave ili leđne moždine.

Inače, liječnicima je predstavljena i nova mrežna stranica www.neuromod.hr koja će, s jedne strane, objediniti važne informacije o terapijama iz segmenta neuromodulacije za bolesnike i gdje ih mogu realizirati, a s druge strane, registriranim liječnicima ponuditi pristup recentnim stručnim materijalima o ovim naprednim terapijama.

Mrežna stranica otvorit će bolesnicima mogućnost postavljanja konkretnih pitanja, a na koje će odgovarati ugledni domaći liječnici specijalisti. Pokretanje mrežne stranice www.neuromod.hr, koja će postati aktivna u narednim tjednima, podržala je tvrtka Medtronic.