POJEDNOSTAVLJENA PROCEDURA

Zagreb: Objavljen novi javni poziv za dodjelu 50.000 kuna stradalima u potresu

05.05.2021 u 14:32

Bionic
Reading

Grad Zagreb je na svojim službenim internetskim stranicama objavio treći javni poziv za dodjelu 50.000 kuna građanima za obnovu nekretnina oštećenih u potresu.

Grad navodi kako se novčana pomoć dodjeljuje u svrhu pomoći građanima kojima su stan ili obiteljska kuća oštećene u potresu i to za kupnju materijala i građevinske radove.

Zahtjevi se podnose Gradskom uredu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša do 28. svibnja, a mogu se preuzeti na internetskoj stranici www.zagreb.hr i u svim pisarnicama Gradske uprave.

"Ovim pozivom daje se još jedna mogućnost podnošenja zahtjeva svima onima koji su propustili rokove za ostvarivanje prava na novčanu pomoć Grada Zagreba te ne isključuje ostvarivanja prava na obnovu sukladno Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije", ističu u gradu.

Pravo na dodjelu novčane pomoći imaju vlasnici nekretnina koje su oštećene u potresu uz uvjet da vlasnik ima prijavljeno prebivalište na adresi nekretnine za koju traži dodjelu novčane pomoći; da vlasnik nekretnine, njegov bračni ili izvanbračni drug te druga osoba koja je po posebnim propisima izjednačena s bračnim drugom u vlasništvu nemaju drugu nekretninu na području Zagreba te da se radi o oštećenju iznad 30 posto vrijednosti nekretnine.

Pavičić Vukičević: Pojednostavljena procedura prijave

Pravo na novčanu pomoć može ostvariti samo jedan od suvlasnika nekretnine ako su suvlasnici osobe koje žive u zajedničkom kućanstvu. Nakon ispunjenja općih uvjeta u javnom pozivu navedeni su i kriteriji koji će se dodatno bodovati te će se sukladno njima izraditi lista prioriteta koja će se javno objaviti. Sve informacije mogu se dobiti putem e-maila novcanapomoc@zagreb.hr ili od 9 do 14 sati na telefon broj 610-1171 i 616-6096.

"Toliko smo pojednostavili proceduru i dokumentaciju koju je potrebno dostaviti, da prijava zaista ne bi trebala biti problem nikome", rekla je obnašateljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević u utorak na konferenciji za novinare s koje je pozvala sve sugrađane koji imaju pravo na pomoć da se jave i ostvare ju.

"U razgovoru sa sugrađanima diljem grada, ponajviše u podsljemenskoj zoni, vidjeli smo da postoji određeno nerazumijevanje glede ove pomoći", rekla je Pavičić Vukičević te je objasnila da pomoć u iznosu do 50.000 kuna vrijedi za nekretnine s više od 30-postotnog potresnog oštećenja, neovisno o boji naljepnice. Također, istaknula je da korisnici gradske pomoći i nadalje imaju pravo na pomoć iz Fonda za obnovu.

Pomoć je u prvom pozivu primilo 250 Zagrepčana, u drugom pozivu su zaprimljena 834 zahtjeva koja se još uvijek obrađuju, a od onih koji su obrađeni 268 je odobreno, što znači da je za obnovu 518 zagrebačkih domova zasad izdvojeno više od 20 milijuna kuna, rekla je Pavičić Vukičević.