BRAMMERTZOVO IZVJEŠĆE

'Zagreb nije objasnio gubljenje dokumenata iz Oluje'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.11.2010 22:47
  • Objavljeno 23.11.2010 u 22:44
SERGE BRAMMERTZ

SERGE BRAMMERTZ

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz u novom je izvješću Vijeću sigurnosti UN pozdravio napore hrvatskih vlasti u provedbi istrage o nestalim vojnim dokumentima iz operacije Oluje, napominjući da u istrazi ima 'nedosljednosti', te da u zadnjih pola godine Tužiteljstvo nije dobilo ni jedan traženi dokument ili informaciju o tome gdje bi se on mogao nalaziti

Brammertz u uvodu izvješća Vijeću sigurnosti UN, čiji je preslik u utorak pribavila Hina, ističe da "Hrvatska uglavnom odgovara na zahtjeve njegova ureda za pravnom pomoći i omogućava pristup svjedocima i dokazima", te dodaje kako je zahtjev Tužiteljstva za važnim vojnim dokumentima povezanim s operacijom Olujom i dalje otvoren.

Napominjući da je Raspravno vijeće u predmetu Gotovina, Čermak i Markač 26. srpnja 2010., odbilo naložiti Hrvatskoj da preda tražene dokumente zbog neizvjesnosti oko toga gdje bi se mogli nalaziti, Brammertz u izvješću kaže kako je Raspravno vijeće istodobno ukazalo na obvezu Hrvatske da surađuje s Tužiteljstvom vezano uz te dokumente.

Navodeći da je u proteklih šest mjeseci Tužiteljstvo primilo tri izvješća Radne skupine o nastavku administrativne istrage o nestanku vojnih dokumenata - Topničkih dnevnika iz Oluje, Brammertz ističe kako je "Radna skupina počela ispitivati važne nove smjerove u istrazi", na koje je njegov ured ukazao prije godinu dana.

"Dok Tužiteljstvo pozdravlja te napore hrvatskih vlasti, izvješća Radne skupine otkrivaju nedosljednosti i otvaraju pitanja koja nisu riješena", kaže Brammertz u izvješću Vijeću sigurnosti UN.

On dodaje da su hrvatske vlasti to primile na znanje i izrazile spremnost da nastave rad.

"Ni jedan od traženih vojnih dokumenata nije predan Tužiteljstvu i nikakva informacija nije dana o tome gdje bi se oni mogli nalaziti, u razdoblju na koji se odnosi izvješće", navodi Brammertz.

Zaključujući kako je suđenje u predmetu Gotovina, Čermak i Markač završeno te da uskoro slijedi presuda, glavni haaški tužitelj u izvješću poziva hrvatske vlasti da nastave administrativnu istragu i u cijelosti razjasne nestanak dokumenata.

Brammertz je pismeno izvješće o radu Tužiteljstva ICTY-ja u proteklih šest mjeseci uputio 17. studenoga, a usmeno bi izvješće trebao podnijeti 6. prosinca Vijeću sigurnosti UN.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi