OSTOJIĆ U KAMPANJI

'Zagreb nije koristio sredstva EU fondova'

07.03.2013 u 21:24

Bionic
Reading

SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić rekao je da Zagreb dosad praktički nije koristio sredstva iz EU fondova i da to želi promijeniti pa je s time u vezi danas razgovarao s njemačkim stranačkim kolegama iz pokrajine Baden- Wuerttemberg i istaknutim članom njemačkog SPD-a Peterom Friedrichom o mogućnostima razmjene znanja u povlačenju novca iz EU fondova

Ostojić je uoči susreta u sjedištu zagrebačkog SDP-a zatvorenog za novinare napomenuo kako je uobičajena praksa da države EU koriste sredstva iz fondova Unije za financiranje gradskih projekata u što je moguće većoj mjeri.

"Nažalost, Grad Zagreb dosad praktički nije koristio sredstva iz fondova i to ću promijeniti. Svjestan sam presudne uloge Zagreba kao glavnog grada koji mora biti potpora građanima, ali i ostatku države u razvitku i ostvarivanju pozitivnih gospodarskih i socijalnih prilika", naglasio je Ostojić.

Njegov njemački kolega Peter Friedrich je naveo da EU snažno podupire infrastrukturne projekte koji se zasnivaju na načelima ekološke održivosti. Dodao je da je pristupanje EU velika prilika, ali i izazov jer, kazao je, gradovi moraju biti spremni na jaku konkurenciju koja iza sebe već ima uspješne projekte.

Njemačka pokrajina Baden- Wuerttemberg najznačajniji je hrvatski vanjsko-trgovinski partner među njemačkim saveznim državama jer u nju izravno odlazi 27,6 posto ukupnog hrvatskog izvoza u Njemačku. Također, primjetan je trend porasta hrvatskog izvoza u tu pokrajinu koji je u 2012. rastao 5,3 posto te dosegnuo gotovo 250 milijuna eura. Unazad nekoliko godina Hrvatska i Baden- Wuerttemberg realizirali su i nekoliko značajnih kulturnih projekata.