SEZONA ALERGIJE PRODULJENA

Zagreb nema novca za čupanje ambrozije?

ambrozija

ambrozija

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/Vecernji list

Toplo vrijeme bez kiše osim što je produljilo turističku sezonu, produljilo je i sezonu cvjetanja ambrozije. Iako je koncentracija tog alergena u zraku već trebala početi opadati, to bi se moglo dogoditi tek iz 15. rujna ili s prvim obilnijim oborinama

'Od 15. rujna koncentracija ambrozije trebala bi biti u opadanju, no još je visoka zbog toplog i suhog vremena', rekla je za tportal Ivona Herljević iz Zavoda za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar'. Dodaje da ciklus još nije završio, no kako nema većeg odstupanja u koncentraciji ambrozije u zraku u odnosu na prošle godine.

Nemalom broju osoba alergičnih na ambroziju najbolje može pomoći uništavanje te biljke. No Herljević naglašava kako je sada kasno za uništavanje. 'Ambrozija se ne smije sada suzbijati jer se rastrese i povećava koncentraciju u zraku. Ona se suzbija krajem svibnja ili početkom srpnja. Akcije suzbijanja koje se na vrijeme provode daju velike rezultate', zaključila je Herljević.

Za uklanjanje ambrozije tek 13 tisuća kuna

Zagrebački Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo ambroziju pak otklanja od 15. svibnja do 30 rujna. Do početka ovoga mjeseca, dobili su 37 prijava vezanih za ambroziju. Prema propisima, za poljoprivredno zemljište obraslo ambrozijom fizička osoba može biti kažnjena novčanom kaznom od šest do deset tisuća kuna, a za pravne osobe novčane kazne višestruko su više.

Prethodnih godina gradovi Sisak, Vukovar, Slavonski Brod organizirali su otkup ambrozije pa su se građani objeručke bacili na čupanje stabljika biljaka s alergenim peludom ne bili li podebljali kućni budžet.

Najveći problem s ambrozijom imaju stanovnici virovitičkog područja te Đakovštine gdje je najviša koncentracija peluda ambrozije u zraku. Visoka koncentracija ambrozije je u Zagrebu. Najpovoljnija situacija je na Jadranu, izuzev Rijeke i Splita u kojima je uobičajena umjerena koncentracija ambrozije.

U Zagrebu pak otkupa nije bilo no značajnije su akcije ove godine izostale. U druga 'Zagrebački bokci' od Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje dobila je 13 tisuća kuna kao potporu za provođenje programa 'Zagreb bez ambrozije'. No, prava akcija uklanjanja ambrozije ove je godine izostala. Josip Nevenko Krznarić, predsjednik udruge Zagrebački bokci pojasnio nam je kako se nisu prijavili za program sufinanciranja uklanjanja ambrozije teškog 150 tisuća kuna. Kaže kako taj novac nije na kraju nikome otišao, no dodaje da su on i članovi njegove Udruge po dojavi građana čupali ambroziju po Zagrebu i okolici i pritom 'natukli' dosta radnih sati.

'Gradski ured za poljoprivredu nije ništa napravio, a Ured za zdravstvo nam je dao tih 13 tisuća kuna', rekao je Krznarić i zaključio: 'Svi su se ove godine odrekli ambrozije, a po Zagrebu je ima jako puno.'

Zatvorenici više ne čupaju ambroziju

Iako je gradonačelnik Mlilan Bandić s upraviteljem Zatvora u Zagrebu 2009. potpisao sporazum o suradnji u pružanju usluga fizičkog rada, koji uključuje i uklanjanje ambrozije, harmonična suradnja nije dogurala do sljedeće godine. Iz zatvora u Zagrebu doznajemo kako ih ove godine nitko nije tražio suradnju na tom području.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi