BITKA ZA HRVATSKE ŠTEDIŠE

Zagreb i Ljubljana opet oštre koplja

02.05.2012 u 16:44

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Zoran Milanović i njegov slovenski kolega Janez Janša na skorom sastanku raspravljat će i o problemu Ljubljanske banke, nagovijestila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, odgovarajući u srijedu na pitanje nadvija li se ponovno nad odnosima Zagreba i Ljubljane tamni oblak neriješenih dugovanja slovenske banke hrvatskim građanima

'To je tema koja nije bila na dnevnom redu prije mjesec-dva, ali se ponovno pojavila pa će se morati i oko te teme razgovarati. Bit će prilike i da se dva premijera sretnu, relativno brzo i to je također mogućnost da se o tome razgovara', rekla je Vesna Pusić nakon konferencije za novinare posvećene Europskom tjednu

'Europski partneri uglavnom smatraju da su završili razgovore i da je to bilateralno pitanje', rekla je Pusić, odbacujući tvrdnje da je bivša vlada pristala da dug Ljubljanske banke štedišama ide u sukcesiju.

Stav Vlade, ustvrdila je Pusić, bio je da se na tome angažira Banka za međunarodna poravnanja iz Basela, čemu svjedoči i pismo toj banci koje je potpisao bivši ministar Šuker. 'To je zatraženo i Baselska banka je odgovorila da to više nije u njezinoj nadležnosti', kazala je.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade 19. travnja raspravljalo se, podsjetimo, o prijedlozima za utvrđivanje stajališta Vlade u vezi s parničnim postupkom Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke, radi isplate.

Vesna Pusić izjavila je da je Vlada 'potvrdila legitimnost potpisa nekadašnjeg ministra Crkvenca, kojom je ovlastio određene hrvatske banke da na sebe preuzmu ulogu u razrješavanju pitanja dugovanja'. To ima veze s jednim sudskim procesom koji traje i koji je bio na Vrhovnom sudu, a sada je opet vraćen na početak, dodala je Pusić.

Drugim riječima, Vlada je podržala banke koje sudskim putem nastoje doći do neisplaćenih uloga štediša Ljubljanske banke, što bi moglo ponovno zaoštriti odnose između Zagreba i Ljubljane, koja tek treba ratificirati hrvatski pristupni ugovor i time omogućiti ulazak Hrvatske u EU.