NIŽE CIJENA KARATA?

Zagreb i dvije županije spajaju javni prijevoz

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.04.2012 21:05
  • Objavljeno 10.04.2012 u 21:05
Siniša Hajdaš Dončić

Siniša Hajdaš Dončić

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić razgovarali su danas u Krapini o primjeni projekta integriranog prijevoz putnika i tarifno-prijevozničke unije na području grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije

Naime, dvije županije i Grad Zagreb izradili su studiju o integriranom prijevozu putnika na svojem području, a sporazum su prihvatile sve tri skupštine.

Kako je rečeno, studija integriranog prijevoza putnika pokazala je da se taj široko rasprostranjeni model organizacije javnoga gradskoga i prigradskog prijevoza u zemljama Europske unije može primijeniti na području Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Sustav integriranog prijevoza najveće prednosti donosi krajnjim korisnicima - putnicima koji dobivaju sustavnu prometnu povezanost mrežom javnog prijevoza, ponajprije 'unificiran sustav prijevoznih isprava, jedinstven sustav informiranja o svim aspektima javnog prijevoza, jedinstven prodajni sustav te skraćivanje vremena putovanja i najvažnije - smanjenje cijene vozne karte', rekao je Siniša Hajdaš Dončić.

'Definirani su prioriteti i određena dinamika implementacije samog projekta koji se sastoji od nekoliko segmenata, a jedan od njih je i izmjena zakonskih rješenja, odnosno okvira, jer trenutačno ona ne prepoznaju modele integriranog prijevoza', dodao je Hajdaš Dončić.

Nakon potpisivanja sporazuma o integriranom prijevozu dviju županija i grada Zagreba, osnovat će se zajednička tvrtka koja će, rečeno je, realizirati investicijske projekte u fazi projektiranja i građenja na temelju početnoga zajedničkog financiranja grada Zagreba sa 60 posto, Zagrebačke županije sa 25 posto te Krapinsko-zagorske županije sa 15 posto. Projekt je vrijedan 145 milijuna eura i kandidirat će se za fondove Europske unije.

'Integrirani prijevoz nije samo budućnost za Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju te Grad Zagreb, nego je to budućnost za sve njihove stanovnike, za dobrobit šireg područja. To je projekt budućnosti koji će potaknuti gospodarski, turistički, kulturni i sportski razvoj', zaključio je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi