UDAR NA DŽEP GRAĐANA

'Zagreb dobiva novi porez na motorna vozila'

14.03.2014 u 13:05

Bionic
Reading

'Uvođenjem naplate parkinga u cijelom gradu, gradonačelnik Milan Bandić uz postojeći porez na motorna vozila uvest će još jedan isti takav. Naime, taj je porez prihod lokalne samouprave i, ovisno o kategoriji vozila, građani kod registracije izdvajaju od 200 do 1.500 kuna. Najavljena naplata nije ništa drugo nego dodatno uzimanje novca iz džepova stanara', kazao je Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a na konferenciji za medije

Prvi čovjek najveće socijaldemokratske gradske organizacije napomenuo je kako su im mailovi zbog te ideje posljednjih dana zatrpani pritužbama građana te da bi se zbog svega moglo dogoditi da još neki šoping-centri uvedu naplatu.

'Neki to već imaju i povoljniji su od gradskih parkirališta', ustvrdio je Bernardić, da bi se potom osvrnuo na činjenicu da u ožujku neće biti sjednice Gradske skupštine.

'Sjednica je trebala biti 20. ožujka, ali je neće biti, baš kao što je neće biti ni sedam dana kasnije. Čini se da je Grad počeo raditi iza zatvorenih vrata, a politiku preko medija. Na ovaj je način Skupština fikus. Ako nema sjednica, nema kontrole vlasti, a samim tim ni kontrole novca. Postoje li skrivene namjere oko nesazivanja? Zašto već sedam mjeseci nema tematske sjednice o problemu komunalnog otpada? Zašto se ne želi raspravljati o problemu Svetica i Zagrebačkom holdingu? Ako se sjednica ne sazove, mi ćemo zatražiti održavanje izvanredne', istaknuo je Bernardić.

Zvane Brumnić, njegova desna ruka, pripomenuo je kako je čuo da Bandić sjednicu Skupštine uvjetuje prolaskom svih točaka koje će na nju poslati. Podsjetimo, na posljednjoj sjednici, održanoj početkom veljače, SDP je uz pomoć HNS-a i Bandićeva tihog partnera HSLS-a srušio dvije točke dnevnog reda za koje je gradonačelnik žarko želio da budu izglasane. Radilo se o ugovoru za održavanje javne rasvjete, odnosno poslu koji je dobio Elicom i nagodbi sa Školskom knjigom, odnosno braćom Žužul oko zemljišta za gradnju hotela na križanju Držićeve i Vukovarske.

Darinko Kosor, predsjednik Skupštine, poručio je kako 'situacija nije izvanredna i da prema Statutu sjednica mora biti sazvana jednom u tri mjeseca' te da očekuje kako će se iduća održati 1. travnja.

Upitan da prokomentira raspisani natječaj za mjesto gradonačelnikove glasnogovornice, koje je navodno rezervirano za Martinu Šušnjaru iz Holdinga, iako u gradu postoji zabrana zapošljavanja, Bernardić je rekao: 'Pokušajte zamisliti kako se osjećaju svi oni koji se javljaju na natječaje koji su namješteni.'