PROTIV NETOLERANCIJE I MRŽNJE

Zagreb će marširati za bračnu jednakost

21.05.2013 u 15:36

Bionic
Reading

Povodom agresivne kampanje Inicijative U ime obitelji za ustavnu zaštitu heteroseksualnih brakova, homoseksualne udruge Kontra i Iskorak pozvale su sve građane i građanke koji ne žele da se u njihovo ime i u ime njihovih obitelji promovira netolerancija i mržnja da im se pridruže u Maršu za bračnu jednakost 27. svibnja 2013. u Zagrebu

Kada i gdje će se marširati?

Marš za bračnu jednakost održat će se 27. svibnja 2013. Okupljanje je na Zrinjevcu od 16 do 17 sati, nakon čega kreće šetnja Praškom ulicom prema Trgu svetog Marka gdje će sudionici marša razviti transparente i duginu zastavu ispred Vlade RH i održati govore.

Naime, Iskorak i Kontra traže jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji koju uživaju raznospolne obitelji – pravo na brak i izvanbračnu zajednicu.

Poručili su Vladi RH da se, kad su posrijedi ljudska prava, ne smiju praviti kompromisi i nagodbe ovisno o stavu Crkve. Uloga je države upravo da štiti ljudska prava svih građana i građanki, osobito ugrožena prava manjina, ističu.

Podsjećaju da iako je Zakon o istospolnim zajednicama usvojen prije devet godina, on istospolnim obiteljima ne daje praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu.

Kako to izgleda u svakodnevnom životu? Istospolni parovi nemaju, primjerice, pravo na obiteljsku mirovinu, odsutnost s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/ice, zdravstveno osiguranje po partneru/ici i nasljeđivanje.

'Krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Riječ je o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo na nasljeđivanje od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno, ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, odvesti ga u bolnicu niti posjećivati. Ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanje niti obvezu plaćanja alimentacije', upozoravaju iz Kontre i Iskoraka.