PRVI REZULTATI

Zagovornicima nezavisnosti Katalonije većina u parlamentu

21.12.2017 u 22:58

Bionic
Reading

Tri stranke koje traže nezavisnost Katalonije od Španjolske dobivaju u katalonskom parlamentu apsolutnu većinu na prijevremenim izborima održanima u četvrtak, prema privremenim rezultatima nakon 70 posto prebrojanih glasova

Separatističke stranke dobivaju 70 od 135 mjesta, prema prvim rezultatima, dok je za natpolovičnu većinu potrebno 68 zastupnika.

Stranke za nezavisnost imale su 72 zastupnika u parlamentu od 2015. čime su prije dva mjeseca dovele tu sjeveroistočnu pokrajinu na rub nezavisnosti a Španjolsku u najveću političku krizu u posljednja četiri desetljeća.

  • +12
Izbori u Kataloniji Izvor: Reuters / Autor: JON NAZCA

Stranka s najviše osvojenih mjesta je stranka centra Građani koja dobiva 35 mjesta. Slijede stranke za nezavisnost Zajedno za Kataloniju s 34 mjesta i Katalonska republikanska ljevica s 32 posto. Na četvrtom mjestu s 18 mjesta je lijevi centar PSE koji se protivi nezavisnosti.

Većinu zagovornicima nezavisnosti zasad donose 4 zastupnika antikapitalističke Kandidature narodnog jedinstva (CUP) s kojima dolaze do natpolovične većine od 70 mjesta.