ublažavanje kazne

Zagovornici nezavisnosti Katalonije mogli bi samo noću biti u zatvoru

02.07.2020 u 18:33

Bionic
Reading

Katalonski zatvori usuglasili su se u četvrtak oko ublažavanja uvjeta u kojima zagovornici nezavisnosti Katalonije izdržavaju kaznu zbog organiziranja zabranjenog referenduma 2017., pa bi oni od ovog mjeseca mogli samo noću boraviti iza rešetaka.

Deveterica dužnosnika, među kojima bivši potpredsjednik vlade Oriol Junqueras, osuđeni su u listopadu prošle godine na zatvorske kazne od 9 do 13 godina jer su organizirali referendum o samostalnosti unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda.

Dužnosnik katalonske vlade Armand Calderó, zadužen za zatvore, izvijestio je u četvrtak kako su tri zatvora donijela jednoglasnu odluku u promjeni statusa zatvorenika. Njihov prijedlog o „poluslobodnom“ režimu uključuje samo noćenje u zatvoru i to tijekom tjedna, dok bi vikende provodili doma.

Ovo je druga revizija njihovog statusa nakon što su im zatvori u siječnju olabavili režim pa tijekom tjedna smiju odlaziti na posao. Junqueras, osuđen na najvišu kaznu od 13 godina, od ožujka tri dana u tjednu predaje ekonomiju na katalonskom sveučilištu.

"Ovo je još jedan korak, no nastavljamo biti politički zatvorenici", poručio je Junqueras u četvrtak preko Twittera. "Želimo slobodu putem amnestije jer smo nevini", dodao je.

Španjolska vlada pod vodstvom premijera Pedra Sáncheza ranije je izjavila kako u Španjolskoj ne postoje politički zatvorenici a da su Junqueras i suradnici osuđeni zbog kršenja ustava.

Najnoviji prijedlog o uvođenju „poluslobodnog“ režima mora potvrditi katalonska vlada u iduća dva mjeseca, no s obzirom da podržava zatvorenike i zagovara odcjepljenje od Španjolske očekuje se kako će dati zeleno svjetlo. Osim toga samo 5 posto zahtjeva za takvim režimom (treći stupanj) se odbija, podatak je novina La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni.

Nakon toga sud treba dati svoj pristanak  no izgledno je kako će se španjolsko državno odvjetništvo žaliti i tražiti da režim ostane nepromijenjen. Dođe li do toga Vrhovni sud bi mogao donijeti konačnu presudu.

Katalonija, autonomna pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika, jedan je od gospodarski najrazvijenijih dijelova Španjolske zahvaljujući industriji i turizmu. Od 1978. godine ima svoju vladu, parlament i policiju a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Španjolska središnja vlada u Madridu upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom.