SPORNA OBNOVA

'Zagorec nije bio dužan provjeravati štetu na vikendici'

21.04.2010 u 14:14

Bionic
Reading

Na suđenju bivšem pomoćniku ministra obrane Vladimiru Zagorcu za nezakonito uređenje vikendice bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera svjedok Miljenko Galić ustvrdio je da sektor kojem je Zagorec bio na čelu nije bio dužan ispitivati osnovanost zahtjeva za obnovu nekretnina koje su uništile postrojbe HV-a ako je na dokumentima bio potpis načelnika Glavnog stožera

Nekadašnji pročelnik financija u MORH-u i pomoćnik ministra Galić izjavio je da Zagorečev sektor za logistiku nije bio dužan provjeravati ima li uopće štete, kolika je i kako je nastala te da je Glavnom stožeru "trebalo vjerovati".

Na upit je li se stožer u slučaju Šporerove vikendice u Novigradu kraj Zadra protivio, ili nije dao suglasnost za obnovu, svjedok je odgovorio da u tom slučaju obnove vjerojatno ne bi ni bilo.

Rekao je kako je pri obnovi civilnih objekata uvijek bila potrebna suglasnost Hrvatske vojske ili mišljenje stožera, čije se zahtjeve nije moglo preispitivati, nego ih se moralo u cijelosti poštovati. Dodao je kako nijedan sektor MORH-a, pa ni Zagorčev, stožeru nije mogao ništa naređivati, a po njegovim spoznajama, sektor u ovlasti optuženog za sve je činjenice vezane uz obnovu Šporerove vikendice doznao "post festum".

U vrijeme sporne obnove Šporerove vikendice na čelu je bio Pavao Miljavac, koji je prije na suđenju rekao da je obnovu vikendice od njega tražio pokojni predsjednik Franjo Tuđman. Kazao je kako nije imao razloga sumnjati u zakonitost jer su i vojni podaci s terena potvrdili da je luksuznu vikendicu s bazenom i teniskim terenom teško oštetila Hrvatska vojska.

No, tužiteljstvo tvrdi da su vikendicu u ratnim akcijama uništile postrojbe tzv. SAO Krajine i JNA.

Bivši načelnik Uprave za planiranje i razvoj u MORH-u i Zagorčev nasljednik na dužnosti pomoćnika ministra za sektor opremanja i nabave Dražen Jakopec rekao je da o predmetu optužbe ne zna ništa osim onoga što je pročitao u tiskovinama.

Istraga o obnovi Šporerove vikendice u Novigradu u blizini Zadra pokrenuta je u listopadu 2000., a mediji su tada nagađali da je Šporer tako "nagrađen" jer je 1997., kao vijećnik tada oporbenoga HSS-a, "digao ruku" za HDZ i osigurao mu većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Vikendica je uređena novcem Ministarstva obrane iz fonda za štete koje su počinile postrojbe HV-a. Tužiteljstvo međutim tvrdi da su vikendicu u ratnim akcijama uništile postrojbe tzv. SAO Krajine i JNA.

Uz Zagorca i Šporera optuženi su i umirovljeni general Matko Kakarigi, njegov bivši pomoćnik u Upravi za graditeljstvo MORH-a Juraj Vojković te bivši pomoćnik direktora splitskog ACI-ja Leo Kuret.

Vojković zbog slomljene noge nije došao na današnju raspravu.

Suđenje se nastavlja 18. svibnja.