PETRAČEVO SVJEDOČENJE

'Zagorec me molio da prodam dragulje'

19.01.2009 u 11:04

Bionic
Reading

Hrvoje Petrač, kontroverzni poduzetnik i osuđenik za otmicu maloljetnika, svjedočeći u nastavku suđenja umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu, istaknuo je da ga je Zagorec molio da proda drago kamenje koje je procjenjivano na 17 milijuna njemačkih maraka

U svjedočenju Petrač je istaknuo da te dragulje nitko nije htio kupiti. Petrač je dragulje, kazao je, poslije i vidio, te je pred sudom kazao da se radilo o rubinima, safirima i smaragdima, koji su se nalazili u plastičnim plombiranim kutijicama.

'Bio sam u njegovoj kancelariji kada mi je pokazao drago kamenje i upitao me bi li ga se moglo prodati', rekao je Petrač, koji je, za razliku od prošlog pojavljivanja na suđenju, ovoga puta pristao svjedočiti.

Tada je, kazao je, smatrao da je Zagorec kao pomoćnik ministra obrane, dragulje želio prodati u ime Ministarstva, a ne za sebe, a kada su mu predočene plastične kutijice u kojima se navodno nalazilo drago kamenje Petrač je rekao da su identične onima u kojima je vidio dragulje, ali da ne može biti sto posto siguran.

Petrač je odgovarao na brojna pitanja Zagorčeve obrane oko pisma koje je iz zatvora u Lepoglavi pisao ubijenom Ivi Pukaniću. Među ostalim je rekao da je za optužbe na Zagorčev račun, koje je prvi put iznio na suđenju za otmicu njegova sina, nije očekivao ni dobio nikakve političko-pravosudne usluge.

Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak upravo je Petračevu prepisku s Pukanićem naveo kao razlog njegova odustajanja od svjedočenja prije dva mjeseca, zbog čega je kažnjen s 10.000 kuna.

Odbijanje svjedočenja Petrač je tada opravdao "teškim duševnim stanjem" izazvanim ubojstvom prijatelja Pukanića te Hodakovim optužbama da je upleten u ubojstvo njegove kćeri Ivane.

Priču o krađi dragulja Petrač je prvi spomenuo na suđenju za otmicu tada maloljetnog Zagorčeva sina, zbog čega je i završio u zatvoru.

Na zagrebački Županijski sud Petrač je jutros doveden uz velike sigurnosne mjere iz zatvora u Puli.

U nastavku suđenja Petrač bi poslijepodne trebao nastaviti odgovarati na pitanja obrane, optužbe i sudskog vijeća, a očekuje se da će mu pitanja postaviti i optuženi Zagorec.