REKORDNO ZAGAĐENJE

Singapur se guši u smogu!

20.06.2013 u 12:10

Bionic
Reading

Singapur se u četvrtak guši u smogu te bilježi rekordno zagađenje, što je posljedica paljenja šuma na indonezijskom otoku Sumatri

U četvrtak u 13,00 sati po lokalnom vremenu index zagađenja dosegnuo je 371 čime je potukao sve ranije rekorde. Index iznad 200 smatra se 'vrlo nezdravim' a iznad 300 'opasnim'.

Andrew Tan iz singapurskog ministarstva za okoliš predvodit će izaslanstvo na hitnom sastanku u Jakarti. 'Ni jedna zemlja ni korporacija nemaju pravo zagađivati zrak na uštrb zdravlja građana Singapura', kazala je ministrica za okoliš i vode Vivian Balakrishnan.

Svake godine u ovo doba Singapur se suočava s onešišćenjem zbog paljenja šuma na Sumatri s ciljem da se raskrči tlo da bi se mogle saditi plantaže palmi za proizvodnju ulja. To je kronični problem od lipnja do rujna, ali je ove sezone dosegnuo rekordne razine.

Premijer Lee Hsieng Loong zatražio je od građana Singapura da 'ostanu unutra koliko god je to moguće te da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom'.

Upozorio je da bi stanje moglo potrajati tjednima te na posljedice ako se pokaže da su singapurske kompanije umiješane u cijeli slučaj.