blokada ulaza

Zabranjen dolazak migranata u Unsko-sansku županiju u BiH; neće moći ni u autobus

19.08.2020 u 17:35

Bionic
Reading

Policija Unsko-sanske županije spriječit će dolazak ilegalnih migranata u taj dio Bosne i Hercegovine, odluka je koju su u srijedu donijele županijske vlasti suočene s rastućom migrantskom krizom i sve većim nezadovoljstvom stanovnika stanjem u toj regiji

Zapovjednik županijske policije potpisao je zapovjed kojom se policajcima nalaže da vrate migrante koji autobusima, vlakovima ili automobilima pokušaju doći do Bihaća i drugih gradova u ovom dijelu BiH.

Predsjednik županijske vlade Mustafa Ružnić pojasnio je u srijedu novinarima u Bihaću kako će na prilaznim cestama biti postavljene policijske nadzorne točke na kojima će kontrolirati vozila a prometnim je tvrtkama zabranjeno primati ilegalne migrante kao putnike u autobusima.

Odlukom županijske vlade istodobno je uvedena zabrana kretanja migrantima izvan prihvatnih centara u kojima su registrirani kao i njihovo zadržavanje na javnim površinama. Procjena je kako je to nužno i da bi se otklonio rizik od širenja epidemije koronavirusa.

"Naš je cilj u potpunosti zaustaviti priliv migranata", kazao je Ružnić upozorivši kako je ova kriza "nekom rat a nekom brat" jer postoje i oni koji na migrantskoj krizi pokušavaju zaraditi nezakonito prevozeći migrante i nudeći im smještaj.

Ove su mjere poduzete nakon što su stanovnici Velike Kladuše od nedjelje počeli blokirati ulazak u taj grad autobusima s ilegalnim migrantima a te blokade još uvijek traju.

Ružnić je pozvao građane da to ne rade odnosno da kontrolu prepuste policiji.

"Ova država ima institucije i one se moraju poštovati", kazao je Ružnić.

Unsko-sanska županija preplavljena je ilegalnim migrantima koji dolaze u BiH iz pravca Srbije i Crne Gore. Lokalne vlasti procjenjuju kako tamo sada boravi najmanje sedam tisuća ilegalnih migranata od kojih barem polovica luta ulicama i spava po parkovima jer za njih nema mjesta u centrima za privremeni prihvat.

Napetosti su prouzočene i činjenicom da policija Republike Srpske sve migrante koje pronađe odmah odvodi do međuentitetske crte razdvajanja šaljući ih ka Bihaću. Ružnić je kazao kako to više neće biti dopušteno te će svi takvi migranti biti vraćeni na teritorij RS.