RADIKALNE IDEJE

Zabrana Pupovčeva SDSS-a? U Hrvatskoj nije zabranjen ni rad stranke koja je napravila Krajinu

09.09.2019 u 16:13

Bionic
Reading

Izjavu potencijalnog predsjedničkog kandidata Miroslava Škore da bi zabranio SDSS ako bi se za to stvorili uvjeti u nedjelju je poklopio predsjednik Vlade Andrej Plenković, ali i drugi aspirant za fotelju na Pantovčaku, Zoran Milanović

Plenković je Škorinu najavu nazvao lupetanjem, a tako nešto kao mogućnost odbacio je i Zoran Milanović.

Milanović je rekao kako je samo jedna stranka, a to je HDZ, na inicijativu Državnog odvjetništva u posljednjih 30 godina završila pred sudom zbog krađe, pljačke, lopovluka i otimačine. 'Ne znam što bi se trebalo dogoditi da danas-sutra to ja potičem kao predsjednik. Do sada nijedna stranka nije došla ni blizu toga ni HDZ-a', kazao je Milanović u emisiji Nedjeljom u 2.

Pupovac je posljednjih dana na udaru većeg dijela političke javnosti u Hrvatskoj jer je nakon niza napada na Srbe koji su se dogodili ovoga ljeta nazvao Hrvatsku čimbenikom nestabilnosti u regiji.

Škoro je dao spornu izjavu u jednoj emisiji na lokalnoj televiziji, a potom ju je objašnjavao. Rekao je da predsjednik države ima pravo pokrenuti zabranu djelovanja neke političke stranke ako se za to steknu uvjeti, a konačnu odluku o zabrani donosio bi Ustavni sud.

'Kada to učini netko tko je član vladajuće koalicije, onda ja kao zabrinuti građanin imam dvije opcije. Ako je u pravu, onda živim u fašističkoj državi, a to ne želim, niti to žele hrvatski građani. A ako taj isti gospodin nije govorio istinu, onda treba pokrenuti određene radnje da vidimo zbog čega nije govorio istinu i zbog čega ugrožava ustavnopravni poredak Hrvatske', rekao je Škoro.

Zabranu SDSS-a traže neki desni političari jer smatraju da ugrožava ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, kao što je spomenuo i Škoro, no koliko je ta ideja radikalna, govori činjenica da u Hrvatskoj nikad nije zabranjen ni rad Srpske demokratske stranke (SDS), koja je stajala iza pobune Srba u Hrvatskoj što je dovela do formiranja paradržave i izbijanja Domovinskog rata.

Istina, protiv stranke kojoj su čelni ljudi bili danas pokojni Jovan Rašković, a potom i osuđeni ratni zločinac Milan Babić, koji se objesio u ćeliji Haškog suda, pokrenut je proces za zabranom, ali on nije dovršen jer je prije toga izbrisana iz Registra političkih stranaka.

Pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske pokrenut je 1992. godine, povodom zahtjeva Javnog tužilaštva, postupak za donošenje odluke o zabrani rada Srpske demokratske stranke – SDS-a. Prije donošenja odluke Ustavnog suda, međutim, Ministarstvo uprave svojim je rješenjem od 27. veljače 1995. utvrdilo prestanak djelovanja Srpske demokratske stranke s danom 18. veljače 1992. godine i brisalo ju je iz Registra političkih stranaka Republike Hrvatske. Nakon toga prestala je nadležnost Ustavnog suda da odluči o zahtjevu za zabranu rada SDS-a.