SLUČAJ FRANAK

ZABA odbija ponuđene nagodbe dužnika

13.08.2014 u 15:11

Bionic
Reading

Iz Udruge Franak doznaju da Zagrebačka banka dužnicima odgovara prema unaprijed pripremljenoj špranci kojom odbija ponudu za mirno rješenje sudskoga spora obrazlažući to svojim viđenjem pravomoćne presude

Nakon što je Udruga Franak objavila predloške za zahtijevanje izvansudskih nagodaba s bankama na temelju pravomoćne presude Visokoga trgovačkog suda u kolektivnom sudskom procesu protiv osam banaka, stižu i prve informacije na koji način Zagrebačka banka (ZABA) reagira na ponuđene nagodbe.

Prema informacijama Udruge Franak, ZABA odbija ponude dužnika za mirno rješenje sudskoga spora, uz obrazloženje da sud nije utvrđivao nevaljanost bilo koje kamatne stope primjenjivane tijekom otplate, te da nije zauzeo stajalište je li banka postupala savjesno ili nesavjesno

Udruga Franak ZABA-ina obrazloženja naziva najobičnijim spinom kojim banka pokušava obeshrabriti dužnike i pokušava produljiti njihovu agoniju sve do donošenja odluke Vrhovnoga suda o reviziji presude.

Iz Franka podsjećaju da je sud dosudio da je promjenjiva kamatna stopa ništetna i da takvo stanje traje i dalje. Prema njihovu tumačenju, svaka promjena kamate bila je nedopuštena, jer nisu bili određeni parametri i način za određivanje veličine kamate.

'Proglašavajući promjenjivu kamatnu stopu ništetnom, sud je zauzeo stajalište da je banka postupila nezakonito. Ako je banka postupila nezakonito, to znači da je postupila i nesavjesno i nepošteno, jer pravni subjekti u Republici Hrvatskoj moraju poštivati zakone Republike Hrvatske, dok je ZABA svjesno i namjerno izbjegla obvezu ugovoriti promjenjivu kamatnu stopu na način da ona bude odrediva', tumači Udruga Franak.