ŠEF SIGURNOSTI PLOVIDBE:

'Za više od 90 posto pomorskih nesreća uzrok je ljudski faktor, fali edukacije'

18.07.2023 u 23:06

Bionic
Reading

U ponedjeljak navečer kod Murtera je došlo do teške prometne nesreće. Jedna je osoba poginula, a nekoliko njih je ozlijeđeno u sudaru ribarskog broda i jahte, koja je nakon toga potonula. Ribarski brod dotegljen je u Murter

U Dnevniku HTV-a gostovao je Siniša Orlić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe i rekao da je u ovom trenutku na Jadranu oko 150.000 plovila. Godišnje bude oko 800.000 uplovljavanja. Glavni izazov je, kaže, edukacija, te smatra da je to jedini pravi put.

'Velik je broj ljudi na moru i broj plovila, posebno su opterećena pojedina područja i naprosto veličinom ovih brojeva ovakve nesreće će se događati, ali je dobro da broj pomorskih nesreća kroz godine pada. Uvijek će biti neopreznih i nemarnih ljudi, ne možete izaći na more bez da ste pogledali vremensku prognozu i imate li opremu i koliko goriva, do grubog nemara, kao što i na cesti susrećemo bahatost, aroganciju i vožnju pod utjecajem alkohola i opijata', navodi.

Ovo je, kaže, peti sudar u ovoj godini, a ukupno su 282 pomorske nezgode, što je 18 posto manje nego lani. Rađeno je i istraživanje kod nautičara i jedno od pitanja je bilo zašto su baš izabrali Jadran, pri čemu su odgovori bili da je to zbog ljepote Jadrana, ali i sigurnosti plovidbe.

'Svi moramo biti svjesni da je za preko 90 posto pomorskih nesreća uzrok ljudski faktor. Ministarstvo svake godine organizira jednu do dvije akcije koje što se tiče sigurnosti plovidbe i ne toliko zbog kazni i da se napuni državni proračun s tim kaznama, već da se javnost upozori na sve ovo što sam do sada rekao. Bilo koja vaša sitna neopreznost i nebriga može imati tragične posljedice', naglašava Orlić.

Izgubljeni život 62-godišnjeg kuhara s otoka Pašmana tragična je posljedica naleta motorne jahte velikom brzinom na desni bok plivarice Mašun. Nesreća se dogodila nekoliko nautičkih milja južno od otoka Murvenjaka u Murterskom moru. O silini udarca svjedoči šteta na ribarskom brodu, na kojem je bilo devet osoba, a koji je sinoć dotegljen u uvalu Podvrške, na otoku Murteru. Danas je, nakon dovršenog očevida, dobio dopuštenje da otplovi natrag na otok Pašman.

Sve koordinira DORH

Za dovršenje istrage i utvrđivanje svih okolnosti nesreće potrebno je i vještačenje motorne jahte. No njezino vađenje s 80 metara dubine zahtjevna je operacija. U trenutku sudara deveteročlana posada plivarice plovila je s Pašmana prema ribolovnom području, a nesretni kuhar upravo je pripremao večeru za posadu. Na motornoj jahti pod hrvatskom zastavom bila je obitelj iz Hrvatske.

Osoba koja je upravljala motornom jahtom privedena je na kriminalističko istraživanje i u srijedu bi trebala pred suca istrage. Sve koordinira DORH. Za kazneno djelo ugrožavanje sigurnosti prometa s neizravnom namjerom, predviđena je kazna zatvora od 3 do 15 godina. Kapetan plivarice, kao i posada, bili su u utorak u potpunom šoku.

'Bio je to djelić sekunde. Uočio sam brod s desne strane deset sekundi prije. Išao je velikom brzinom, 25 do 30 nautičkih milja. Vikao sam samo: Ljudi, ubit će nas!' kazao je zapovjednik ribarskog broda Tomislav Jakovljev. Lučki kapetan Ivan Paušić izjavio je kako ne bi ništa prejudicirao prije kraja istrage, dok se ne ispitaju svi i dok ne budu gotova sva vještačenja. Ispituju se, dodao je, sve osobe koje su sudjelovale u nesreći.

Oglasilo se i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

'U ponedjeljak, 17. srpnja, oko 19.35 u Murterskom moru dogodila se pomorska nesreća u kojoj su sudjelovali motorna jahta i ribarica, a u kojoj je smrtno stradala jedna osoba. Nedugo nakon dojave službenici Lučke kapetanije Šibenik s ukrcanim djelatnicima Hitne medicinske pomoći Šibenik doplovili su na poziciju pomorske nesreće, južno od otoka Murvenjak, gdje su zatekli oštećenu ribaricu na kojoj je u trenutku nesreće bilo devet članova posade, svi državljani Republike Hrvatske, od kojih je jedan, nažalost, smrtno stradao.

Na motornoj jahti u trenutku nesreće boravile su četiri osobe, sve državljani Republike Hrvatske, koji su se nakon nesreće evakuirali na drugu brodicu u blizini. Nakon nesreće motorna jahta je potonula, a na poziciji nije uočeno onečišćenje mora. Preliminarnim očevidnim radnjama o uzrocima ove pomorske nesreće utvrđeno je da se sudar ribarice i motorne jahte dužine 12,49 metara, hrvatske zastave, dogodio u neposrednoj blizini navedene pozicije, na način da je motorna jahta udarila u desni bok ribarice, pri čemu su na ribarici nastala znatna oštećenja trupa iznad razine mora i znatna oštećenja nadgrađa, ali je ostala u plovnome stanju.

Nakon dovršetka preliminarnog očevida ribarica je spasilačkim brodom šibenske kapetanije uzeta u tegalj i prevezena u mjesto Podvrške na otoku Murteru. Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provodi Lučka kapetanija Šibenik, u suradnji s policijskim službenicima'.