kriza hrane

Traže se rješenja nakon propalog sporazuma o žitu

18.07.2023 u 21:38

Bionic
Reading

Iznose se razne ideje o plasiranju ukrajinskog i ruskog žita te ruskog gnojiva na globalna tržišta nakon što se Moskva povukla iz sporazuma o sigurnom izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, objavili su Ujedinjeni narodi u utorak.

Sporazum o izvozu žita postignut je uz posredništvo UN-a i Turske u srpnju prošle godine kako bi se odgovorilo na globalnu prehrambenu krizu pogoršanu ruskom invazijom na Ukrajinu u veljači 2022. Ukrajina i Rusija su među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica.

Rusko povlačenje iz sporazuma u ponedjeljak, koje je uključivalo opoziv njezinih jamstava za sigurnu plovidbu, okončalo je i pakt Ujedinjenih naroda i Moskve po kojemu su dužnosnici UN-a pristali pomoći Rusiji da njezina hrana i gnojiva dospiju na svjetska tržišta.

No glavni tajnik UN-a Antonio Guterres "nastavit će istraživati ​​sve moguće načine kako bi osigurao da ukrajinsko žito, rusko žito, rusko gnojivo dospiju na globalno tržište", rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

"Iznose se razne ideje", rekao je Dujarric, ali nije otkrio detalje. 

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da se mora pronaći alternativa žitnom sporazumu i da se "sada vode vrlo aktivne rasprave". Naglasio je da se izvozom ukrajinskog žita kroz Europu neće moći "nadoknaditi izostanak isporuka iz ukrajinskih luka na Crnom moru".

Kuleba je rekao da je nužno oživljavanje crnomorskih isporuka, kroz postojeći okvir ili stvaranje novog modela. "Problem je, naravno, što će se dogoditi ako Rusija odluči napasti brod sa žitom", dodao je.

"Moramo riskirati i moramo pokazati da možemo nastaviti bez Rusije", rekao je Kuleba u utorak novinarima tijekom posjeta Ujedinjenim narodima.