velika borbena moć

Ukrajina ima aduta u rukavu? Amerikanci tvrde da pričuva još ne sudjeluje u protuofanzivi

18.07.2023 u 21:45

Bionic
Reading

Ukrajina raspolaže "znatnom" pričuvom oružanih snaga koje još ne sudjeluju u njezinoj sporoj protuofenzivi protiv ruskih snaga, istaknuo je u utorak načelnik združenog stožera američke vojske.

Ukrajinci se bore s ruskim vojnicima koji su imali vremena organizirati solidnu obranu, napose strašna minska polja, bodljikavu žicu i rovove, rekao je Mark Milley novinarima koji su ga upitali je li zaustavljeno napredovanje protuofenzive.

Kijev ima "veliku borbenu moć koju još nije upotrijebio" i trenutno ju čuva, rekao je. "Trenutno napreduju kroz minska polja, polako, odlučno i uporno i to je teška borba".

Mark Milley misli da je "prerano" reći je li ta protuofenziva doživjela neuspjeh. "Bit će to dugotrajno, teško i krvavo", dodao je.

Čelnik Pentagona Lloyd Austin koji je bio uz Milleyja tijekom virtualnog sastanka zemalja koje podupiru Ukrajinu, rekao je da će Sjedinjene Države "nastaviti" pomagati snage Kijeva.

U Njemačkoj se u ovom trenutku uvježbavaju i opremaju tri brigade, a u tijeku su i druge obuke u regiji, rekao je.

SAD, najveći donator Ukrajine, izdvojio je više od 42 milijarde dolara vojne pomoći od početka ruske invazije u veljači 2022.