POZITIVAN PRIMJER

Za uništenje klupe sjekirom kazna od 2.684 kune

23.10.2009 u 08:52

Bionic
Reading

Teško je zamisliti situaciju da netko usred bijela dana sjekirom razbije klupicu u parku, a nakon toga je ključevima potpuno razmontira. A upravo to se dogodilo prije dvije godine na riječkoj Mlaki, u Ulici Milutina Barača 2, a epilog cijelog slučaja je presuda kojom joj je naloženo da plati vlasniku imovine, a to je Grad Rijeka, vrijednost razbijene stvari

Građanka koja je razbila gradsku imovinu obratila se Gradu Rijeci zahtjevom da joj se oprosti dug od 2.684 kune, ali je Odjel gradske uprave za komunalni sustav to odbio, iako je ona navela da je dugotrajno nezaposlena, da nema nikakva primanja i da je bolesna, piše Novi list

Kolegij gradonačelnika izašao joj je u susret zaključkom da može dug za uništenu klupicu na javnoj površini platiti obročno. U suprotnom, pokrenut će se ovršni postupak.

– Općinski sud u Rijeci 12. prosinca 2008. godine, u kaznenom predmetu protiv okrivljene J. Ž. zbog kaznenog djela uništenja tuđe imovine utvrdio je da je okrivljena 18. rujna 2007. godine oko 14.45 sati u Rijeci sjekirom, a potom i mehaničarskim ključevima u potpunosti razbila klupu, vlasništvo Grada Rijeke.

U svojem iskazu navela je da se klupa nalazila u blizini njenog stana i kluba Točka te da se oko klupe neprekidno stvarala nepodnošljiva buka. Presudom je osuđena na uvjetnu osudu, s odgodom izvršenja za vrijeme od jedne godine. Počinjenjem navedenog kaznenog djela okrivljena je oštetila Grad za ukupno 2.684 kune kako je određeno aktom dostavljenim Drugoj policijskoj postaji radi daljnjeg procesuiranja počinitelja.

Grad je Općinskom državnom odvjetništvu uputio pisanu suglasnost s odgodom kaznenog progona protiv počinitelja, do ispunjenja obveze naknade štete odnosno do uplate iznosa cijene klupe s montažom i PDV-om u iznosu od 2.684 kune u korist gradskog proračuna. Naime, J. Ž. je iskazala spremnost uplatiti navedeni novčani iznos na ime oštećenja predmetne klupe – pojasnili su u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.

No okrivljena nije ništa uplatila, iako je pisanim opomenama pozivana na plaćanje duga. Stoga je optužni prijedlog Općinskog državnog odvjetništva proslijeđen Općinskom sudu na daljnji postupak, koji je okončan donošenjem presude. Dug trenutačno iznosi 2.684 kune glavnice te 684 kune zakonske zatezne kamate.

Grad Rijeka odustao je od otpisa duga jer je J. Ž. potpisala izjavu kojom pristaje na obvezu plaćanja po osnovi naknade imovinske štete, ali istovremeno vodeći računa o socijalnim okolnostima istaknutima u njenom podnesku, Odjel gradske uprave za komunalni sustav omogućio joj je plaćanje u dvanaest obroka.

Pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević kaže da se za oštećenje gradske imovine vodi još nekoliko postupaka po službenoj dužnosti.

– Prema našim informacijama, još uvijek nema pravomoćne presude. Riječ je o krađi klupica uz Mrtvi kanal i o krađi brončanih obruča oko stabala u središtu grada. Počinitelji su pronađeni, protiv njih se vodi postupak i očekujemo također pravomoćnu presudu kojom će se naložiti nadoknađivanje štete Gradu Rijeci.

Da je riječ o i te kako poželjnoj sudskoj praksi svjedoči i primjer od prošlog tjedna. Iako smo mesingane obruče oko stabala učvrstili i osigurali lokotima, opet je došlo do krađe, a materijalna šteta je iznad 40.000 kuna. Odgovornost za uništavanje urbane i komunalne opreme mora postojati jer je oštećenje tuđe stvari kazneno djelo.

Možda netko o tome ne razmišlja tako, ali pravomoćna presuda je poruka svima onima koji razbijaju da promisle dvaput prije nego što nešto unište, poručila je pročelnica Miličević.