RONČEVIĆU ČETIRI, BAČIĆU DVIJE GODINE

'Za tako visoke dužnosnike ključnog ministarstva kazne su premale!'

06.12.2010 u 09:04

Bionic
Reading

Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov tadašnji pomoćnik Ivo Bačić jutros su na Županijskom sudu proglašeni krivima u suđenju za aferu 'kamioni'

Rončević je tako nepravomoćno osuđen na četiri, a Bačić na dvije godine zatvora. Jasna Smiljanić, predsjednica Sudskog vijeća, također je odredila da moraju vratiti 10,2 milijuna kuna, za koliko su oštetili državni proračun, i to s kamatom.


U obrazloženju presude sutkinja Smiljanić je navela da su 'Rončević i Bačić imali zajednički plan u kojem je bitno veću ulogu i značaj imao Rončević jer je bio u svojstvu ministra'. Prema mišljenju Sudskog vijeća, tijekom postupka dokazano je da je počinjeno kriminalno djelo te je neosporno da su odabirom Eurokamiona pogodovali toj tvrtki premda su iste kamione mogli kupiti od tvrtke Man Importer za 10,2 milijuna kuna manje.

'Porezni obveznici očekuju da dužnosnici rade u interesu građana, a ne da kupuju skuplje kamione umjesto jeftinijih koji također udovoljavaju potrebama Oružanih snaga', rekla je sutkinja.

'Nije svrha da državni dužnosnici budu poslušnici ministara, nego da rade u interesu Republike Hrvatske', rekla je Smiljanić obrazlažući presudu Bačiću koji se nije pojavio na njezinom izricanju.

Rončević je na izlasku bio vidno potresen, rekao je da nije očekivao da će biti osuđen te da će se na presudu žaliti.

'I dalje mislim da ovdje nije bilo protupravnosti. Nema štete, sud je odlučio kako je odlučio i ja ću se žaliti. Vidjet ćemo što će biti', kazao je Rončević uz dodatak da je šokiran svime.

Što se tiče vraćanja 10,2 milijuna kuna, bivši ministra obrane rekao je da će 'poštivati sve pravomoćne presude'.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić rekla je da je očekivala osuđujuću presudu, ali i dodala da smatra da je kazna preblaga i da 'sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio da se radi o dva najviše pozicionirana dužnosnika, i to u jednom od ključnih ministarstava o kojem ovisi sigurnost države', te će se zbog toga žaliti na presudu i tražiti veću kaznu.