VI PITATE, ONI ODGOVARAJU

Za stipendije djece iz dijaspore osigurano 2,5 milijuna kuna

08.06.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova i ove godine je izdvojilo novčana sredstva za stipendije za Hrvate iz dijaspore. Za razliku od, primjerice, djece hrvatskih branitelja koja moraju ostvariti određeni prosjek ocjena u školi da bi ispunila uvjete za dobivanje stipendije, za mlade Hrvate izvan domovine naglasak je stavljen na socijalne prilike u kojima žive. Ove je godine za školske stipendije djece i mladih iz dijaspore iz državnog proračuna izdvojeno dva i pol milijuna kuna

Preko samostalne službe unutar Ministarstva vanjskih poslova, prošle godine stipendije je dobilo 58 učenika i 356 studenata koji su ispunjavali osnovne preduvjete za natjecanje za novčanu pomoć u obliku stipendija od Republike Hrvatske. U novom poretku koji imamo od početka godine te konstrukciji i dekonstrukciji političkih interijera gotovo svakog ministarstva, tako su i ova samostalna služba, koja se pri MVPEI-ju bavila poslovima kao što su dodjeljivanje stipendija, odvojila od Ministarstva i postala neovisan državni ured.

Zbog toga će isplata stipendija, opet, kao i djeci hrvatskih branitelja, ove godine malo kasniti, ali će je, kako doznajemo od glasnogovornika MVPEI-ja Berislava Živkovića i predstojnice Ureda za odnose s Hrvatima izvan HrvatskeDarije Krstičević - sigurno biti. 'Nisam siguran koliko je točno prošle godine izdvojeno za stipendije, ali znam da je ove godine predviđen i već pripremljen iznos od dva i pol milijuna kuna za školarce i studente izvan Hrvatske', rekao je Živković.

'Preko programa koji smo nazvali Croaticum, ove ćemo godine stipendirati oko 100 učenika i studenata rođenih van Hrvatske, pretežno iz Južne Amerike, koji su u domovinu došli učiti materinji jezik', rekla je Darija Krstičević, i dodala kako će se, 'uz već spomenute stipendiste, novčana pomoć osigurati i onim učenicima i studentima koji su odlučili školovati se i studirati u Hrvatskoj'. Broj aplikanata i broj onih koji će stipendiju i dobiti trebao bi, prema riječima Darije Krstičević, biti objavljen do kraja ovog tjedna, a isplata kreće najesen, početkom školske godine. 'Također, briga o mladima iz dijaspore od iduće će se godine proširiti i na stipendiranje onih Hrvata koji žive i obrazuju se u inozemstvu što do ove godine nije bila praksa', zaključila je Darija Krstičević.

Baš kao i za stipendije djece hrvatskih branitelja u Hrvatskoj, Ured za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske uzet će u obzir ukupan broj aplikanata koji su podnijeli zahtjev i kriterije pri određivanju toga tko jest, a tko nije ispunio uvjete za novčanu podršku po potrebi (u slučaju većeg broja zahtjeva od očekivanog) ponešto sniziti. Na taj način, što veći broj mladih ostvarit će pravo na stipendiju, iako to znači da svi dobivaju nešto manje iznose. Usprkos tome, u oba ministarstva smatraju da je to ispravna odluka.

Priloženi tekst odgovor je na pitanje fanova tportala na Facebooku, u sklopu našeg projektaVi pitate, oni odgovaraju. I sami možete postaviti pitanje bilo kojoj osobi ili organizaciji preko pripadajućeaplikacije na Facebooku