PRORAČUNSKE ZALIHE

Za spomenik u Srbu više od dva milijuna kuna

13.05.2010 u 21:51

Bionic
Reading

Vlada je na današnjem zatvorenom dijelu sjednice odobrila iz proračunskih zaliha 2.163.267 kuna za obnovu spomenika u Srbu i 606.931,064 za predsjedničku inauguraciju

Pitanje koliko će koštati i tko će platiti inauguraciju Ive Josipovića puno se puta postavljalo. Vlada je u četvrtak dala odgovor: inauguracija je bila plaćena iz proračunskih zaliha, iako se govorilo kako bi trebala biti plaćena iz Ureda predsjednika, i za nju je izdvojeno 607 tisuća kuna.

Više od dva milijuna kuna Vlada je izdvojila i za obnovu spomenika u Srbu. Protiv obnove, tj. izdavanja proračunskih sredstava za nju nekoliko su se puta pobunili zavičajni klubovi Hrvata iz Like. Naime, spomenik u Srbu podignut je u spomen na ustanak od 27. srpnja 1941, kada se narod Like, prema službenoj povijesti, pobunio protiv fašističke okupacije.

No kritičari, potkrepljujući stavove povijesnim izvorima tvrde kako su pod krinkom antifašizma, pripadnici četničkog pokreta toga dana započeli genocid protjerivanjem i ubojstvima katoličkog i muslimanskog stanovništva Like. Pritom je posebno stradalo jedino mjesto s većinski hrvatskim stanovništvom, Borićevac.