FILM

Za šaku zombija

10.05.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Raznorazni mačci i gurui slažu se da je plava boja IN ove sezone kada je riječ o modnom svijetu, a valjda bi onda ekvivalent plavoj boji u filmskoj industriji bili zombiji. Kako je krenulo, zombiji će se nositi još nekoliko sezona jer Hollywood ne planira skoro odustati od projekata s neživim protagonistima

To da Hollywood već godinama muči muku s inventivnošću nije nikakvo novo saznanje i može iznenaditi samo nekoga tko je do jučer bio izgubljen na pustom otoku. Upravo zato se studiji i producenti drže nekih tema i motiva 'ko pijani plota pa ne odustaju lako od superheroja ili vampira, a sada se ista stvar događa sa zombijima. Ti, inače sporadični filmski protagonisti zadnjih su godina postali vrlo popularni, a već letimičan pogled na listu zombi naslova koji su u raznim produkcijskim fazama daje naslutiti da će nam živi mrtvaci opako ići na živce jer će, rekli bi naši političari, početi iskakati i iz pašteta.

Tako se opako zahuktavaju pripreme za nastavke filmova 28 dana kasnije (jednog od najboljih zombi naslova, čiji nastavak 28 tjedana kasnije također nije za odbaciti), te urnebesnog spoja horora i komedije Dobrodošli u zemlju zombija. Potonji je, s obzirom na velik uspjeh, ujedno i jedan od najzaslužnijih za filmsku zombi renesansu kojoj svjedočimo u zadnje vrijeme. Jednako tako za iduću je godinu najavljen i peti dio serijala Resident Evil (ne pitajte nas kako i zašto jer niti nama nije jasno što publika vidi u tom zbilja jedva gledljivom serijalu temeljenom na istoimenoj, ali sjajnoj video igri).

Jane Austin, Beatlesi i zombiji

Pored njih već prije je najavljena adaptacija mashup romana Ponos i predrasude i zombiji u kojemu su spojeni romantični svijet Jane Austen i krvoločni zombiji. Inače, autor tog romana Seth Grahame-Smith istu je stvar napravio i s vampirima ubacivši ih u priču s lovcem na vampire Abrahamom Lincolnom, što će također završiti na filmu.

Film Warm Bodies donosi priču o zombiju koji se zaljubljuje u djevojku svoje žrtve, a tu neobičnu romansu režirat će Jonathan Levine, dok je glavnu ulogu dobio mladi britanski glumac Nicholas Hoult (njega pak znate kao klinca iz hita Sve zbog jednog dječaka te iz nedavnog promašaja Sudar titana).

Sve zaposleniji Ryan Reynolds, (kojeg ćemo ovo ljeto gledati kao Green Lanterna, a uskoro možda i kao Deadpoola), udružio se s komičarom Zachom Galifianakisom (za one rijetke koji ne znaju, to je onaj iritantni bradati debeljko iz Mamurluka) na filmu R.I.P.D. redatelja Roberta Schwentkea. Reynolds i Galifianakis u tom će spoju horora, akcije i crnog humora tumačiti predstavnike policije nemrtvih, što ipak predstavlja odmak od  klasičnih zombi filmova. Pored njih dvojice u filmu bi se navodno trebao pojaviti i Jeff Bridges.

Za razliku od antipatičnog buce Galifianakisa Jonah Hill nam je drag i simpatičan pa itekako podržavamo njegovu odluku da se okuša i u redateljskoj ulozi. Za svoj debi Hill je odabrao projekt The Kitchen Sink po čijemu scenariju zombi, vampir i tinejdžer zajedno pokušavaju osujetiti invaziju izvanzemaljaca. Scenarij filma se našao i na holivudskoj listi najboljih neproduciranih scenarija, a napisao ga je Oren Uziel

Sviđa nam se i ideja za film Paul is Undead koji opisuju kao satiru što popularnu glazbenu četvorku iz Liverpoola vidi kao band zombija. Film se temelji na romanu Paul is Undead: The British Zombie Invasion Alana Godshera, a kako će zvučati klasici Yellow Submarine ili Yesterday u izvedbi zombi Beatlesa, tek ćemo vidjeti (i čuti).

Michael Bay opet snima robote. Ovaj put protiv zombija

Ozloglašeni Michael Bay zadnjih je godina zabrijao na robote pa iza sebe ima već dva izdanja Transformera, a treće se upravo očekuje u kinima iako sumnjamo da to veseli ikoga iznad rane adolescentske dobi. Nakon što jednog dana u nekoj svjetlijoj budućnosti pošalje Optimusa Primea u zasluženu mirovinu, Bay se osigurao da ne ostane bez robota jer je najavio rad na ekranizaciji stripa Zombies Vs Robots. Nije poznato hoće li ga samo producirati sa svojom kompanijom Platinum Dunes ili će sjesti i u redateljsku stolicu. Film je temeljen na stripu Ashleya Wooda i Chrisa Ryalla, a njegova je glavna junakinja djevojčica, posljednja preživjela pripadnica ljudske vrste koja u postapokaliptičnom svijetu zajedno s robotima ratuje protiv zombija.

Sličan pristup ima i autorski tim iza filma Boy Scouts Vs Zombies u kojemu, kako to lijepo i naslov kaže, maleni izviđači ratuju protiv živih mrtvaca, a za pretpostaviti je da bi takvi filmovi mogli u kina dovući i maloljetne gledatelje zahvaljujući svojim dječjim junacima i bez obzira na činjenicu što zombiji baš i ne spadaju u omiljene dječje likove. Pridodajte svemu drugu sezonu televizijske uspješnice Živi mrtvaci te najavljeni serijal Awakening čije su glavne junakinje dvije sestre što se nađu na suprotnim stranama usred zombi apokalipse i jasno je da se zombija nećemo tako skoro i lako riješiti.