DRŽAVA UZVRĆA UDARAC

Za sajamske dane ključ u bravu na 30 dana

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.06.2009 22:07
  • Objavljeno 15.06.2009 u 21:44
zatvoreni dućani

zatvoreni dućani

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Zeljko Tutnjevic

Inspektori će od iduće nedjelje kažnjavati trgovce koji ne budu poštovali radno vrijeme po Zakonu o trgovini umjesto dosadašnjeg nadzora u kojemu još nije bilo kažnjavanja

Naime, pokušajem nekih gradonačelnika jadranskih gradova da zabrani rada trgovina nedjeljom i blagdanom doskoče proglašavanjem sajamskih dana, u Državnom inspektoratu ocjenjuju neprimjerenim izigravanjem zakona koji valja poštovati piše Slobodna Dalmacija.

Sajamski dani podrazumijevaju, naime, rad samo na štandovima na otvorenim prostorima, ali nipošto i u trgovinama, tumače u Državnom inspektoratu i naglašavaju da razumiju potrebu turističkih mjesta da drukčije reguliraju radno vrijeme nedjeljom i blagdanima, no dok je zakon na snazi, inspektori su ga dužni poštovati i to će, kažu, raditi već od iduće nedjelje.

Kažnjavanje međutim, trgovaca koji poslušaju svoje gradonačelnike i otvore trgovine nedjeljom iza 14 sati ili blagdanom, nije nimalo blago. Naime, u Inspektoratu su ovlašteni kazniti za takav prekršaj pravnu osobu sa 50.000 kuna, ali uz prijavu sucu za prekršaje prava kazna zapravo jest u pečaćenju trgovine na 30 dana. Prema tumačenju inspektora, vlasnik trgovine može 'otkupiti' tu kaznu pečaćenja ako u roku od pet dana uplati 30.000 kuna.

Radi se,dakle, o doista drakonskim kaznama i inspektori upozoravaju da se s provođenjem zakona nitko nema pravo igrati. S druge pak strane, istarski čelnici lokalne uprave i samouprave, jednako nezadovoljni odredbom o radnom vremenu trgovina u turističkim područjima nedjeljom i blagdanom, svojim su potezom očitali pravu lekciju iz poštovanja pravne države.

Naime, oni su uputili zahtjev Vladi da po hitnom postupku donese uredbu kojom bi se lokalnim upravama ostavila mogućnost da same određuju radno vrijeme trgovina u sezoni. No, dok se to ne dogodi, Istrani će, kažu, poštovati važeći zakon jer sve drugo bilo bi anarhija.

'Potpuno se slažemo da uvjeti rada u turističkoj sezoni i radno vrijeme ne mogu biti jednaki u Vinkovcima ili na Hvaru. Međutim, u pravnoj državi moramo se držati zakona kakav je na snazi i zaputiti proceduru njegove izmjene ukoliko njime nismo zadovoljni. To je jedino što gradonačelnici mogu napraviti u ovom trenutku, a na Vladi je kojom će brzinom i hoće li prihvatiti takve zahtjeve', komentiraju u Državnom inspektoratu, poručujući da više neće biti upozoravanja trgovaca kao do sada, već slijedi dosljedna primjena zakona.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi