POTVRDIO BAUK

Za refererendum o referendumu potrebno 381.709 potpisa

30.05.2015 u 11:53

Bionic
Reading

Inicijativa 15 sindikata i sedam udruga civilnog društva krenula je danas s prikupljanjem potpisa za novi referendum. Jučer je utvrđeno i koliko je potpisa potrebno - njih 381.709, potvrdio je ministar Arsen Bauk

'Dobar demokratski običaj je da se izvršna vlast ne petlja u pitanja koja se tiču referendumske materije, odnosno, da se ne izjašnjava o samom meritumu. Naša je zadaća da utvrdimo koliko je potrebno potpisa i to smo danas napravili – 381.709, i da kada nas Sabor zaduži, da pobrojimo je li dovoljno potpisa prikupljeno', kazao je Bauk.

Podsjetimo, inicijativa će građanima postaviti dva referendumska pitanja: jeste li za to da 200.000 potpisa bude dovoljno za raspisivanje referenduma i jeste li za to da se potpisi mogu prikupljati na svim mjestima na kojima je dopušteno javno okupljanje građana.

'Ono što mogu reći o inicijativi je da se u jednom dijelu poklapa s prijedlogom Odbora za Ustav o potrebnom broju potpisa. I danas na stranicama Sabora imate točku - prijedlog promjena Ustava koji je predviđao upravo to što traži inicijativa, da bude 200.000 potpisa za referendum. I da je HDZ za to glasao, jer nam je potrebna dvotrećinska većina, ne bi bilo potrebe za ovom inicijativom', prokomentirao je Bauk.