likvidacija obitelji

Za ratni zločin u Novskoj nedostupna petorka osuđena na po 20 godina

30.10.2020 u 12:09

Bionic
Reading

Petorica pripadnika srpskih paravojnih postrojbi osuđeni su u odsutnosti na zagrebačkom Županijskom sudu za ratni zločin u kojem je 1993. na području Novske ubijena četveročlana obitelj Grgić te je svaki nepravomoćno kažnjen s 20 godina zatvora

Osuđeni su Jure Šajatović, zapovjednik diverzantsko-izviđačkog odreda 18. korpusa tzv. Srpske vojske Krajine, Milenko Bajić, načelnik organa sigurnosti 54. pješačke brigade, Živko Kragujević, načelnik organa sigurnosti 98. pješačke brigade te Ljubinko Bijelić i Dragan Knežević.

Prema optužnici, potonja dvojica su zajedno s Branislavom Miščevićem, maskirani u uniforme HV-a i naoružani automatskim pištoljima ''škorpionima'' s prigušivačima, 19. ožujka 1993. upali u kuću tadašnjeg zapovjednika novljanske domobranske satnije HV-a Stjepana Grgića te ubili njega i njegovu suprugu Tomislavu i njihovu djecu Ivana te Anamariju.

Tročlana skupina je ubojstvo četveročlane obitelji u Novskoj počinila po naredbi Šajatovića, Bajića i Kragujevića, dodaje se u optužnici.

Ovaj ratni zločin se počeo rasplitati nakon što je 2006. otvorena istraga, a Miščević izručen Hrvatskoj iz Srbije. Miščević je četiri godine kasnije na sisačkom Županijskom sudu pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora i kaznu izdražava u Lepoglavi, a u ovom postupku je bio svjedok.

Budući da petorica nepravomoćno osuđenih žive u Srbiji odnosno Bosni i Hercegovini, ispitani su zamolbenim putem i u svojim su obranama nijekali krivnju. Kako su sva petorica nedostupni hrvatskom pravosuđu te im se sudilo u odsutnosti, za slučaj da netko od njih bude uhićen po tjeralici i izručen Hrvatskoj, imat će pravo na obnovu postupka.