nisi sama - ideš s nama

Za prijevoz pacijentica na kemoterapiju prikupljeno novca za oko 1000 besplatnih vožnji

05.02.2019 u 11:54

Bionic
Reading

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka "Nismo same" prikupila je u humanitarnoj kampanji 125.120 kuna, kojima će osigurati oko 1000 besplatnih povratnih vožnji, taksijem do bolnice i natrag, za žene oboljele od raka koje se liječe u zagrebačkim bolnicama, priopćila je udruga u utorak

Nakon što je tijekom dva mjeseca u drugoj kampanji "Nisi sama - ideš s nama" udruga osigurala sredstva za oko 1000 prijevoza taksijem pozvala je oboljele da im se jave. Humanitarna akcija je završila 4. veljače, na Svjetski dan borbe protiv raka, a podržalo ju je više stotina građana i tvrtki iz Hrvatske.

"Takvu socijalnu uslugu u Hrvatskoj pokrenula je novinarka i predsjednica udruge Ivana Kalogjera nakon borbe s rakom dojke, po uzoru na praksu u razvijenim zemljama u kojima je ona besplatan dio zdravstvenog osiguranja. Uslugu je od 14. ožujka 2018., kada je projekt počeo, koristilo 105 žena", stoji u priopćenju.

Podršku projektu pružio je Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba koji je sufinancirao kampanju s 20.000 kuna. No, najviše je dirnula podrška učenika 1. c razreda Elektrotehničke škole Split, koji su se odrekli dijela džeparca te ga donirali u znak potpore razrednici, koja je i sama preboljela rak.

"Sudjelujući u radu konferencije "Fight & Win - Kako se oduprijeti raku", koju je organizirala zastupnica u Europskom parlamentu (EP) Dubravka Šuica, Kalogjera je projekt predstavila članovima Vlade, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, a potom i zastupnicima EP-a u Bruxellesu.